Скандал в порту «Южний»: Jan De Nul Group називає дії влади недружелюбними

Порт «Южний»

Компанія погрожує розглянути серйозні юридичні і політичні заходи у разі необгрунтованого скасування результатів тендеру

Один з найбільших європейських підрядників компанія «Jan De Nul Group» вважає анулювання тендеру з реконструкції морського підхідного каналу та внутрішніх водних підходів до глибоководних причалів морського торговельного порту «Южний» актом недружелюбності з боку українського уряду по відношенню до великої європейської промислової компанії. Про це йдеться у зверненні до прем'єр-міністру Володимиру Гройсману, текст якого мають Українські Новини.

«Нашій Групі стало відомо, що Ви доручили міністру інфраструктури України ініціювати процедуру скасування результатів тендеру на проведення днопоглиблювальних робіт в акваторії порту «Южний». Ми вважаємо такі дії проявом недружелюбності по відношенню до європейського бізнесу в цілому, нашої компанії, а також цінностей, які, як ми вважали, є загальними для України та Євросоюзу», - наголошується у зверненні компанії.

«Jan De Nul Group» підкреслюють, що з моменту вибору української дочірньої компанії підрядником днопоглиблювальних робіт в морпорту, «Jan De Nul Group» постійно піддається громадським атак, джерело яких не ясний.

Серед звинувачень - заяви про те, що український офіс «Jan De Nul Group» є клоном і голослівні заяви про зв'язки групи з певними політичними діячами в Україні. Щоб захиститися від вищевказаних атак, «Jan De Nul Group» завдала візит міністра інфраструктури України Володимиру Омеляну, в ході якої група підтвердила повноваження українського офісу.

«Наша компанія брала участь в тендері на днопоглиблювальні роботи в порту «Южний», строго дотримуючи всі вимоги законодавства, подавши всі необхідні документи, роз'яснення, підрахунки. Ми вважаємо анулювання нашої пропозиції безпрецедентним актом недружелюбності українського уряду по відношенню до однієї з провідних промислових компаній Євросоюзу. Нам доведеться розглянути найбільш серйозні юридичні і політичні заходи у разі необгрунтованого скасування результатів тендеру», - йдеться у зверненні компанії.

Керівництво «Jan De Nul Group» також заявив про готовність відвідати Україну і особисто надати Гройсману будь-які необхідні роз'яснення, коментарі або деталі, які могли б повністю усунути всі сумніви щодо українського філіалу компанії.

Як повідомляли Українські Новини, Морпорт «Южний» вважає вибір компанії «Ян Де Нул Україна» для реконструкції та днопоглиблення підхідного каналу відповідним правовим нормам.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив Адміністрації морських портів (МАПУ) скасувати тендер на реконструкцію морського підхідного каналу та внутрішніх водних підходів до глибоководних причалів морського торговельного порту «Южний» (Одеська область) за старою процедурою і провести новий через систему електронних державних торгів ProZorro.