Стали відомі наслідки «акустичної атаки» на дипломатів США на Кубі

Посольство США на Кубі

Від звукового впливу постраждали 19 співробітників посольства США в Гавані

В цілому 19 співробітників посольства США в Гавані постраждали в результаті інцидентів, які джерела в американському Держдепартаменті раніше охарактеризували як «акустичні атаки». Про це в п'ятницю, 1 вересня, на брифінгу для журналістів повідомила представник американського зовнішньополітичного відомства Хізер Нойерт.

«Ми можемо підтвердити, що ще один подібний випадок був зафіксований минулого місяця, він зараз розслідується», - підкреслила вона.

На початку серпня у Вашингтоні заявили, що інциденти відбувалися з осені 2016 з весну 2017 року. Тоді в Гавані на ситуацію пообіцяли відреагувати і допомогти американській владі в вивченні події.

Тим часом в American Foreign Service Association ( «Американській асоціації дипломатичної служби» - Ред.) - профспілковому об'єднанні при Держдепі США - повідомили, що у постраждалих діагностували «легкі травми і набряк головного мозку», постійну втрату слуху, сильні головні болі, втрату почуття рівноваги і когнітивні порушення.

Щонайменше у одного співробітника посольства Канади на Кубі також були виявлені «незвичайні симптоми», аналогічні тим, які зазнали співробітники диппредставництва США в Гавані після ймовірної «акустичної атаки».

Раніше, 9 серпня, представник Держдепартаменту США Хізер Нойерт розповіла на брифінгу, що Вашингтон зафіксував кілька «інцидентів», в результаті яких американським дипломатичним співробітникам було надано медичну допомогу, після чого вони виїхали з Гавани. «У нас немає однозначної відповіді, що могло викликати ці інциденти», - зазначила вона.

У той же час джерела телеканалу CNN в Держдепі повідомили, що мова йшла про «акустичну атаку» - направлений звуковий вплив, який не сприймається слухом людини, але завдає шкоди його здоров'ю.

У МЗС Куби у відповідь на звинувачення американської сторони заявили, що «безпека і благополуччя іноземних дипломатів» є для країни пріоритетом.