Стали відомі наслідки «акустичної атаки» на дипломатів США на Кубі

Стали відомі наслідки «акустичної атаки» на дипломатів США на Кубі
Посольство США на Кубі

Від звукового впливу постраждали 19 співробітників посольства США в Гавані

В цілому 19 співробітників посольства США в Гавані постраждали в результаті інцидентів, які джерела в американському Держдепартаменті раніше охарактеризували як «акустичні атаки». Про це в п'ятницю, 1 вересня, на брифінгу для журналістів повідомила представник американського зовнішньополітичного відомства Хізер Нойерт.

«Ми можемо підтвердити, що ще один подібний випадок був зафіксований минулого місяця, він зараз розслідується», - підкреслила вона.

На початку серпня у Вашингтоні заявили, що інциденти відбувалися з осені 2016 з весну 2017 року. Тоді в Гавані на ситуацію пообіцяли відреагувати і допомогти американській владі в вивченні події.

Тим часом в American Foreign Service Association ( «Американській асоціації дипломатичної служби» - Ред.) - профспілковому об'єднанні при Держдепі США - повідомили, що у постраждалих діагностували «легкі травми і набряк головного мозку», постійну втрату слуху, сильні головні болі, втрату почуття рівноваги і когнітивні порушення.

Щонайменше у одного співробітника посольства Канади на Кубі також були виявлені «незвичайні симптоми», аналогічні тим, які зазнали співробітники диппредставництва США в Гавані після ймовірної «акустичної атаки».

Раніше, 9 серпня, представник Держдепартаменту США Хізер Нойерт розповіла на брифінгу, що Вашингтон зафіксував кілька «інцидентів», в результаті яких американським дипломатичним співробітникам було надано медичну допомогу, після чого вони виїхали з Гавани. «У нас немає однозначної відповіді, що могло викликати ці інциденти», - зазначила вона.

У той же час джерела телеканалу CNN в Держдепі повідомили, що мова йшла про «акустичну атаку» - направлений звуковий вплив, який не сприймається слухом людини, але завдає шкоди його здоров'ю.

У МЗС Куби у відповідь на звинувачення американської сторони заявили, що «безпека і благополуччя іноземних дипломатів» є для країни пріоритетом.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: