Суд ООН вимагає від Росії відновлення роботи Меджлісу

Росія зобов’язана скасувати заборону діяльності Меджлісу відповідно до Наказу Міжнародного суду ООН від 19 квітня 2017 року

Міжнародний суд ООН в Гаазі наполягає на виконанні Росією наказу суду про відновлення роботи Меджлісу кримськотатарського народу.

Про це повідомила заступниця міністра закордонних справ України Лана Зеркаль у Facebook.

«Щойно ми отримали листа від Міжнародного суду ООН, в якому суд повідомив нас, що спрямував до РФ вимогу, сформульовану у притаманній суду консервативно-дипломатичній мові, щодо виконання обов’язкового пункту наказу ООН про відновлення дії Меджлісу», — написала Зеркаль.

Оскільки було очевидно, що Росія не збиралась скасовувати дію дискримінаційної заборони діяльності Меджлісу, як прямо передбачено Наказом МС ООН, 19 квітня цього року МЗС України звернулося до Суду з проханням підтвердити, що Росія зобов’язана скасувати заборону діяльності Меджлісу відповідно до Наказу Міжнародного суду ООН від 19 квітня 2017 року щодо застосування тимчасових заходів.

Зеркаль підкреслила, що у листуванні з судом Росія «намагалась переконати всіх, що кримські татари добре живуть в умовах окупації». 

«У подальшому листуванні з Судом Росія, у найкращих традиціях сталінського Радянського Союзу, намагалась переконати всіх, що кримські татари добре живуть в умовах окупації. Ці пояснення не відвернули увагу Суду від головного – Наказ Суду не виконано. Своїм листом Суд задовільнив наше прохання і прямо звернув увагу Росії, що Наказ є обов’язковим, вимога відновити дію Меджлісу чітка і потребує вжиття конкретних заходів. Росія має вжити цих заходів і поінформувати Суд про них до 19 січня 2019 року. Для нас це важливий інструмент боротьби за права кримськотатарського народу і за відновлення дії органів, які мають найбільшу легітимність серед кримських татар», — зазначили в МЗС.

Зеркаль зазначила, що цим Суд також нагадав Росії, що судові рішення слід поважати і виконувати – і накази Суду ООН і рішення Стокгольмського арбітражного інституту і багатьох інших судових інстанцій, в яких розглядаються справи проти Росії.