Суд ООН вимагає від Росії відновлення роботи Меджлісу

Суд ООН вимагає від Росії відновлення роботи Меджлісу

Росія зобов’язана скасувати заборону діяльності Меджлісу відповідно до Наказу Міжнародного суду ООН від 19 квітня 2017 року

Міжнародний суд ООН в Гаазі наполягає на виконанні Росією наказу суду про відновлення роботи Меджлісу кримськотатарського народу.

Про це повідомила заступниця міністра закордонних справ України Лана Зеркаль у Facebook.

«Щойно ми отримали листа від Міжнародного суду ООН, в якому суд повідомив нас, що спрямував до РФ вимогу, сформульовану у притаманній суду консервативно-дипломатичній мові, щодо виконання обов’язкового пункту наказу ООН про відновлення дії Меджлісу», — написала Зеркаль.

Оскільки було очевидно, що Росія не збиралась скасовувати дію дискримінаційної заборони діяльності Меджлісу, як прямо передбачено Наказом МС ООН, 19 квітня цього року МЗС України звернулося до Суду з проханням підтвердити, що Росія зобов’язана скасувати заборону діяльності Меджлісу відповідно до Наказу Міжнародного суду ООН від 19 квітня 2017 року щодо застосування тимчасових заходів.

Зеркаль підкреслила, що у листуванні з судом Росія «намагалась переконати всіх, що кримські татари добре живуть в умовах окупації». 

«У подальшому листуванні з Судом Росія, у найкращих традиціях сталінського Радянського Союзу, намагалась переконати всіх, що кримські татари добре живуть в умовах окупації. Ці пояснення не відвернули увагу Суду від головного – Наказ Суду не виконано. Своїм листом Суд задовільнив наше прохання і прямо звернув увагу Росії, що Наказ є обов’язковим, вимога відновити дію Меджлісу чітка і потребує вжиття конкретних заходів. Росія має вжити цих заходів і поінформувати Суд про них до 19 січня 2019 року. Для нас це важливий інструмент боротьби за права кримськотатарського народу і за відновлення дії органів, які мають найбільшу легітимність серед кримських татар», — зазначили в МЗС.

Зеркаль зазначила, що цим Суд також нагадав Росії, що судові рішення слід поважати і виконувати – і накази Суду ООН і рішення Стокгольмського арбітражного інституту і багатьох інших судових інстанцій, в яких розглядаються справи проти Росії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: