The New York Times оприлюднила малоприємні факти про нову очільницю ЦРУ

Джина Хеспел

Хеспел керувала протизаконною програмою ЦРУ, має відношення до жорстоких тортур підозрюваних у тероризмі, - видання

Призначення Джини Хаспел главою ЦРУ редакція газети The New York Times називає «приводом для занепокоєння».

«У справі тортур ніхто з американських чиновників так не підкований в цих мерзенних темних мистецтвах, як агенти і співробітники ЦРУ, які після 11 вересня застосовували їх до підозрюваних в тероризмі. До цього божевілля насильства, яке розпочалося за президента Джорджа Буша-молодшого і закінчилося за Барака Обами, Джина Хеспел мала безпосереднє відношення», - пише газета.

За даними видання, Хеспел безпосередньо брала участь в програмі ЦРУ з «екстраординарної видачі», в рамках якої підозрюваних бойовиків передавали іноземним властям і тримали на секретних об'єктах, де співробітники ЦРУ їх катували.

«Хеспел керувала першим центром для утримання під вартою в Таїланді і займалася жорстокими допитами двох затриманих, Абу Зубайди і Абд аль-Рахіма аль-Наширі», - повідомляє видання. Абу Зубайда не менше 83 разів за місяць відчув на собі тортури водою і іншим жорстокості. «Звірства припинилися, коли слідчі вирішили, що йому нема чого їм розповісти», - пише газета.

Тортури записувалися на відео, записи зберігалися в відділенні ЦРУ в Таїланді, поки в 2005 році їх не знищили. Хто це зробив? Хеспел на той момент була в штаб-квартирі ЦРУ. Хоча управління заявило, що рішення про знищення прийняв начальник Хеспел Хосе Родрігес, її ім'я значилося в розпорядженні.

«Повідомляють, що багато агентів ЦРУ поважають Хеспел. Однак вона фактично керувала протизаконною програмою, і якщо під час слухань за твердженням її на посаді вона рішуче не відступиться від застосування тортур, її висунення на такий високий адміністративний пост направить ЦРУ і країні безсумнівний сигнал про те , що Трамп байдужий до цієї жорстокості, що б не думав міністр Меттіс», - підкреслює The New York Times.