The New York Times оприлюднила малоприємні факти про нову очільницю ЦРУ

The New York Times оприлюднила малоприємні факти про нову очільницю ЦРУ
Джина Хеспел

Хеспел керувала протизаконною програмою ЦРУ, має відношення до жорстоких тортур підозрюваних у тероризмі, - видання

Призначення Джини Хаспел главою ЦРУ редакція газети The New York Times називає «приводом для занепокоєння».

«У справі тортур ніхто з американських чиновників так не підкований в цих мерзенних темних мистецтвах, як агенти і співробітники ЦРУ, які після 11 вересня застосовували їх до підозрюваних в тероризмі. До цього божевілля насильства, яке розпочалося за президента Джорджа Буша-молодшого і закінчилося за Барака Обами, Джина Хеспел мала безпосереднє відношення», - пише газета.

За даними видання, Хеспел безпосередньо брала участь в програмі ЦРУ з «екстраординарної видачі», в рамках якої підозрюваних бойовиків передавали іноземним властям і тримали на секретних об'єктах, де співробітники ЦРУ їх катували.

«Хеспел керувала першим центром для утримання під вартою в Таїланді і займалася жорстокими допитами двох затриманих, Абу Зубайди і Абд аль-Рахіма аль-Наширі», - повідомляє видання. Абу Зубайда не менше 83 разів за місяць відчув на собі тортури водою і іншим жорстокості. «Звірства припинилися, коли слідчі вирішили, що йому нема чого їм розповісти», - пише газета.

Тортури записувалися на відео, записи зберігалися в відділенні ЦРУ в Таїланді, поки в 2005 році їх не знищили. Хто це зробив? Хеспел на той момент була в штаб-квартирі ЦРУ. Хоча управління заявило, що рішення про знищення прийняв начальник Хеспел Хосе Родрігес, її ім'я значилося в розпорядженні.

«Повідомляють, що багато агентів ЦРУ поважають Хеспел. Однак вона фактично керувала протизаконною програмою, і якщо під час слухань за твердженням її на посаді вона рішуче не відступиться від застосування тортур, її висунення на такий високий адміністративний пост направить ЦРУ і країні безсумнівний сигнал про те , що Трамп байдужий до цієї жорстокості, що б не думав міністр Меттіс», - підкреслює The New York Times.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: