Торгівельні протиріччя із США спричинили відтік капіталів із КНР

Додатковий тиск створює девальвація китайської валюти

Видання «Коммерсантъ», посилаючись на Capital Economics, повідомляє про те, що в червні 2018 року відтік капіталу із КНР склав 6 млрд доларів. По прогнозам в липні цей показник може скласти вже 20 млрд доларів. При цьому в травні 2018 року в КНР фіксувався притік капіталу в сумі 5 млрд доларів.

Такій зміні динаміки сприяли запровадження мит США на китайську продукцію, що спричинили ослаблення юаня та волатильність на ринкові. Юань ослаб на 6% із середини червня 2018 року, що стало найбільшим падінням за майже два роки.

Центробанк КНР проводить заходи щодо підтримання національної валюти і закладає більший обмінний курс чим той, що є на ринку. При цьому МВФ не згодний із оцінкою Дональда Трампа щодо того, що китайський уряд проводить свідому політику девальвацію юаню для ліквідації негативних наслідків від американських мит.

Для КНР і далі головним ризиком залишатиметься можливість відтоку капіталів, особливо якщо курс впаде іще на 3-4%. Якщо об’єми виведених коштів складуть більше 40 млрд держава буде змушена почати масштабну інтервенцію. в 2015-2016 роках на фоні відтоку капіталу на суму в 640-670 млрд. доларів центробанк КНР витратив 800 млрд. доларів резервів для підтримання курсу.