Тука скаржиться, що Банкова ні з ким не радиться щодо закону про реінтеграцію Донбасу

Георгій Тука

Тука каже, що був залучений в якості консультанта тільки при розробці першого варіанту законопроекту про реінтеграцію Донбасу

Адміністрація президента України не цікавиться думкою Міністерства з питань окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб щодо законопроекту про деокупацію Донбасу. Про це заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука в ефірі «5 каналу».

«Я був залучений в якості консультанта тільки при розробці першого варіанту. Тоді відбулася закрита нарада в Радбезі, нам роздали перші примірники законопроекту з грифами «з'їсти, але ворогові не віддавати», ми їх вивчили, дали свої зауваження, розійшлися і дня через чотири подібний документ вийшов до деяких депутатів Верховної Ради, але вже не як законопроект, а концепція. Це суттєва різниця», - сказав Тука.

Також, він зазначив, що законопроект про деокупацію Донбасу, який у середу, 4 жовтня, президент Петро Порошенко представить Верховній Раді, розробляється Адміністрацією президента, зокрема, Радою національної безпеки і оборони, які є іншою гілкою влади.

Нагадаємо, у понеділок, 2 жовтня, нардеп від Блоку Петра Порошенка, представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко заявила, що законопроект про реінтеграцію Донбасу зареєструють у Верховній Раді цього тижня.

Глава парламентської фракції Блок Петра Порошенка Артур Герасимов заявив, що законопроект про особливості державної політики щодо відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованою територією Донецької і Луганської областей можуть внести на голосування в Верховну Раду вже в середу, 4 жовтня. Він не виключає, що законопроект про реінтеграцію Донбасу може бути проголосований у день внесення.

Як повідомляв  «Главком», законопроектом «про реінтеграцію Донбасу» буде введено поняття «російська окупаційна влада».

У законопроекті визначається, що всі «нормативні акти», ухвалені цією російською окупаційною владою, є недійсними, також забезпечується право власності громадян окупованих територій.

Крім того, з огляду на нові реалії, формат нинішньої антитерористичної операції буде змінений на інший правовий режим.