Законопроект про реінтеграцію Донбасу визначає Росію агресором – Шлінчак

Законопроект про реінтеграцію Донбасу визначає Росію агресором – Шлінчак
Віктор Шлінчак

Робота над законопроектом про реінтаграцію Донбасу завершена

Проект закону «Про особливості державної політики щодо відновлення суверенітету і територіальної цілісності на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей» передбачає визнання Росії як країни-агресора. Про це повідомляє керівник інформаційного агентства «Главком» Віктор Шлінчак.

Загалом робота над законопроектом завершена. Наступного тижня очікується його внесення на розгляд до Верховної Ради.

«(Проект закону – ред.) має бути розглянутий і ухвалений парламентом до 18 жовтня», - написав він..

За інформацією чиновника, причетного до розробки документа, можливо, суб’єктом законодавчої ініціативи виступить президент України.

«Законопроект визначає нові правові рамки щодо тимчасово окупованої території Донецької та Луганської областей. Серед його ключових положень - те, що Росія на законодавчому рівні визначається агресором, який окупував частину територій сходу України. Вводиться термін «російська окупаційна влада», - пише у свою чергу «Укрінформ». 

У законопроекті визначається, що всі «нормативні акти», ухвалені цією російською окупаційною владою, є недійсними, також забезпечується право власності громадян окупованих територій.

Крім того, з огляду на нові реалії, формат нинішньої антитерористичної операції буде змінений на інший правовий режим.

При цьому, як підкреслив співрозмовник, положення законопроекту йдуть «в руслі Мінських домовленостей та не заперечують їх».

Також, на його переконання, у разі схвалення новий закон дасть Україні кращі можливості у плані відстоювання своєї позиції у міжнародних судах, посилить українську позицію щодо миротворчої місії на Донбасі, сприятиме визнанню Росії агресором й іншими країнами-партнерами.

Водночас чиновник наголосив на тому, що законопроект «Про особливості державної політики з відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованою територією Донецької та Луганської областей" слід ухвалити якнайшвидше з тим, щоб він набув чинності до 18 жовтня цього року. Це пов’язано з необхідністю продовження ще на один рік дії статті 1 Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» - єдиної діючої статті цього закону. Ця стаття ухваленого в 2014 році закону передбачає, що «тимчасово, на три роки з дня набрання цим Законом чинності, запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей».

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: