У 2017-му обласні адміністрації отримають 6,64 млрд гривень – на 60% більше, ніж цього року

Голосування у Верховній раді

Найбільше зростуть витрати на Донецьку та Дніпропетровську ОДА

В проекті державного бюджету на 2017 рік, який цього тижня був прийнятий у першому читані, закладено 6,64 млрд гривень на фінансування обласних державних адміністрацій (ОДА). Тоді як в державній скарбниці на 2016-й ОДА виділялось 4,2 млрд.

Тобто, за рік витрати на обласні адміністрації зросли майже на 60%.

Як повідомляв «Главком», за задумом авторів бюджету-2017, найбільше повинні зрости витрати на Донецьку та Дніпропетровську ОДА. Обидві адміністрації отримають приблизно на 80% більше грошей, ніж їм нарахували на 2016 рік. На третьому місці за темпами зростання витрат – Луганська ОДА. Її фінансування за рік має зрости на 70%.

Якщо ж говорити про абсолютні цифри, то картина виходить вже дещо інша. Найбільше грошей у бюджеті заплановано для Харківської ОДА, яку не так давно очолював Ігор Райнін, нинішній глава адміністрації Петра Порошенка. Цікаво, що колишній начальник АП – Борис Ложкін – також був родом з Харкова.

Екс-підлеглі Райніна отримають майже 380 млн гривень – на 152 мільйони більше, ніж минулого.

Вінницька ОДА – ще один лідер з отримання бюджетних грошей. У 2016 році рідна область президента за обсягами державного фінансування взагалі займала перше місце, у наступному ж вінницькі чиновники повинні отримати з державної скарбниці на 10 млн гривень менше, ніж їхні харківські колеги. В бюджеті 2016 року земляки Порошенка і прем'єр-міністра Володимира Гройсмана обійшли харків'ян приблизно на мільйон гривень.

Третє місце – за Київською ОДА, на яку закладено понад 355 млн гривень. До п'ятірки найбагатших держадміністрацій також повинні ввійти Дніпропетровська і Одеська.