У Гройсмана визнали, що влада втратила важіль впливу на Крим і Донбас

Радник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Олеся Цибулько

Україна досі не визначилася зі стратегією повернення окупованих територій

Радник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Олеся Цибулько розповіла в інтерв’ю «Главкому» про перепони в реінтеграції непідконтрольних територій.

«З українською стратегією все погано, тому що ми досі політично не визначилися, що ми робимо із цими територіями: відрізаємо, називаємо окупованими або починаємо реінтегрувати», – сказала вона.

За її словами, міністерство виступає за мирну реінтеграцію, оскільки військовий сценарій, якщо й можливий, то тільки з дуже великою кількістю жертв.

Для цього міністерство розробило план «8-р», прийнятий Кабміном і затверджений розпорядженням від 11 січня 2017 року.

У цьому плані передбачався пункт, спрямований на поліпшення економічної ситуації жителів окупованих територій: підприємства з українською реєстрацію могли б виплачувати на картки заробітну плату в гривнях.

«Це було до блокади, зараз, на жаль, ми втратили один із важелів впливу на ті території. Шкода, що така блокада була здійснена активістами і деякими народними депутатами. Ми вважаємо, що Російська Федерація доклала до цього руку», – зазначила Цибулько.

Наразі мешканці окупованих територій Донецької та Луганської областей не можуть отримувати від України пенсію, навіть приїхавши на підконтрольну уряду територію.

Також люди, які отримували українські паспорти в Донецькій, Луганській області та в Криму, довше за інших змушені чекати на закордонний паспорт, український паспорт або вклейку фото в паспорт. Процедура займає близько двох місяців, і щоразу вимагається різний список документів.

Більш того, як зазначила Цибулько, депутати від «Народного фронту» подали законопроект, в якому строк ідентифікації власників таких паспортів подовжується до шести місяців.