У Камбоджі засудили австралійського режисера через зйомки дроном

Австралійський документаліст Джеймс Рікетсон засуджений до 6 років в'язниці за шпигунство
Фото: AFP / Scanpix

Режисер знімав сутички протестувальників і поліції за допомогою дрона

Суд у Камбоджі виніс вирок австралійському режисеру-документалісту Джеймсу Рікетсону у вигляді 6 років позбавлення волі, звинувативши у шпигунстві.

Про це передає австралійський телеканал ABC.

Австралійського режисера арештували ще у червні 2017 року під час мітингу опозиційної Камбоджі.

Режисер знімав сутички протестувальників і поліції за допомогою дрона.

Рікетсона затримали і звинуватили у «шпигунстві і спробі нелегально зняти секретні військові об'єкти».

За даними прокуратури, кінорежисер протягом 20 років займався на території Камбоджі шпигунством на користь неназваної іноземної держави. Уточнюється, що австралієць під виглядом зйомок фільмів про країну збирав інформацію, яка могла шкодити державі.

В обвинувальних документах мова йде про період з грудня 2010 року по червень 2017 року. Весь час до суду чоловік провів за гратами, оскільки суддя відхилив його прохання про вихід під заставу. На суді прокурор звинуватив австралійця в тому, що він «псував репутацію Камбоджі на світовій арені». До слова, протягом 14 місяців, а потім в ході судових засідань австралієць категорично заперечував свою провину і вимагав, щоб прокурор назвав країну, на яку він нібито працював в якості шпигуна.

Правоохоронці Камбоджі також звинуватили режисера у співпраці з представниками камбоджійської опозиції.

Суд у місті Пномпень 31 серпня визнав 69-річного режисера  «винним» у шпигунстві і «підриві національної безпеки країни» і засудив до 6 років в'язниці. Водночас суд не вказав, на яку країну працював режсиер.

Джеймс Рікетсон — відомий своїми документальними фільмами про Африку, Австралію тощо. Режисер також зняв кілька художніх фільмів.