У РФ на 4,5 років засудили волонтера, який виходив на пікети за українських політв’язнів

Костянтин Котов неодноразово влаштовував пікети на підтримку українських політв’язнів і моряків

Після оголошення вироку в суді почали скандувати «Ганьба»

Російського волонтера Костянтина Котова, який виходив на пікети на підтримку українських політв’язнів і відвідував їх у СІЗО, засудили до 4,5 роки в’язниці за «багаторазове порушення правил проведення публічних заходів».

Таке рішення ухвалив Тверський суд Москви.

Адвокатка волонтера Марія Ейсмонт заявила, що їм дали обмаль часу на ознайомлення з матеріалами справи та наголосила на тому, що суддя відмовився долучити і досліджувати один з ключових доказів невинуватості Костянтина — відеозапис, на якому видно, як Котов виходить з метро і нічого не скандує, а його без будь-якої причини затримують правоохоронці.

Після оголошення вироку в суді почали скандувати «Ганьба».

[TWITTER]

[/TWITTER]

Стаття 212 щодо реального ув’язнення за «багаторазове порушення правил проведення публічних заходів» з'явилася в Кримінальному кодексі Росії в 2014 році. Першим, кого засудили за нею, став активіст Ільдар Дадін, він отримав три роки колонії. У 2017 році Конституційний суд трохи «пом'якшив» її. Для застосування статті дії людини повинні «представляти небезпеку для суспільства». Після рішення Конституційного суду так звану «дадінську» статтю не застосовували два роки.

[TWITTER]

[/TWITTER]


Костянтин Котов неодноразово влаштовував пікети на підтримку українських політв’язнів і моряків, також він носив їм передачі.

27 липня у Москві відбувся несанкціонований мітинг з вимогою допустити незалежних кандидатів до виборів у Московську міську думу. Силовики затримали майже 1 400 людей.