Україна не буде купувати російський газ за 177 доларів

Лига

Весь необхідний газ Україна купить на європейському ринку

НАК «Нафтогаз України» не має наміру купувати газ у російського «Газпрому» за ціною 177 доларів США за тисячу кубометрів, як пропонує Росія. Про це директор з розвитку бізнесу НАК «Нафтогаз» Юрій Вітренко написав на своїй сторінці в Facebook.

«Міністр енергетики РФ каже, що «Газпром» у третьому кварталі нам буде продавати газ по 177 доларів. З поправкою на калорійність це означає, що ціна в актах буде 182-183 долари. Він вважає, що це навіть нижче за ринкову ціну. Ми так не вважаємо. Учора на німецькому ринку (хаб NCG) ціна на липень, наприклад, була нижчою за 173 долари», - зазначив Вітренко.

Тому ми в таких умовах газ у «Газпрому» купувати взагалі не будемо. Весь необхідний газ купимо на європейському ринку. Із цим у нас проблем тепер ніяких немає.

І той факт, що ціна «Газпрому» залишається на рівні навіть вищому за німецькі хаби, буде для нас достатнім аргументом у тому ж Стокгольмському арбітражі.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики РФ Олександр Новак повідомив, що поточна розрахункова ціна на газ для України в другому кварталі становить 177 доларів за тисячу кубометрів, що, за його словами, відповідає ринковій ситуації.