В коаліційному уряді ФРН може початися нова криза

Ганс-Георг Маасен

Причиною нової кризи знову може стати колишній керівник контррозвідки

Видання Sueddeutsche Zeitung повідомило в понеділок про те, що колишній очільник німецької контррозвідки (BfV) Ганс-Георг Маасен на закритому засіданні очільників відповідних органів безпеки країн ЄС назвав політику уряду ФРН наївною і лівацькою.

Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters.

Окрім того, Маасен заявив, що може почати політичну кар’єру. На закритому засіданні колишній керівник контррозвідки ФРН порівнював відео із сутичок в Хемніці із російською пропагандою. А самого себе Ганс-Георг Маасен назвав жертвою радикальних лівих сил в середовищі німецької Соціал-демократичної партії.

До цього суперечливі заяви колишнього очільника BfV щодо подій в Хемніці поставили велику коаліцію за участю ХДС/ХСС і СДПН під питання. Самого Ганса-Георга Маасена було звільнено, і він став радником Міністра внутрішніх справ Хорста Зіхофера, який захищав опального контррозвідника в процесі попереднього скандалу.

Повідомлення про нові суперечливі заяви Маасена можуть спричинити нову політичну кризу. Навіть в умовах відставки очільника BfV СДПН закликала до того, щоб представник спецслужб, який дозволив собі заяви політичного характеру, не займав жодних посад в уряді. Генеральний секретар СДПН Ларс Клінгбейл вже закликав Хорста Зіхофера прийняти швидке рішення щодо долі Ганса-Геогра Маасена.

Нагадаємо, 27 серпня у східнонімецькому місті Хемніц відбулися зіткнення ультраправих демонстрантів з протестувальниками лівих сил після того, як громадянин Сирії та громадянин Іраку були заарештовані за нанесення смертельних ножових поранень 35-річному німцеві, що спровокувало демонстрації, в ході яких мігранти зазнавали переслідувань та нападів.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель назвала «жахливим інцидентом» загибель чоловіка у місті Хемніц, але заявила, що жорсткі протести є неприйнятними.