В Міносвіти визнали, що іноді приймальні комісії не хотіли приймати на бюджет дітей загиблих в АТО

Фото kpi.ua

Навіть проблема однієї родини загиблого для нас є важливою, і ми орієнтуємо вступні комісії дуже уважно ставитися до таких абітурієнтів, - Гриневич

Під час вступної кампанії деякі приймальні комісії неправильно реагували на ситуацію щодо щодо квоти на вступ до вишу дітей, батьки яких загинули в АТО. Про це в інтерв’ю «Главкому» повідомила міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

«Навіть проблема однієї родини загиблого для нас є важливою, і ми орієнтуємо вступні комісії дуже уважно ставитися до таких абітурієнтів. Також, спеціально для таких випадків ми відкрили спеціальну електронну скриньку, про що є повідомлення на сайті Міністерства освіти і науки Україні – osvita_ato@mon.gov.ua. Кожен може написати на цю адресу про будь-які порушення або труднощі, пов’язані з правами учасників або родичів загиблих в зоні АТО», - зазначила вона.

Вона нагадала, що постанову уряд про квоти для дітей, чиї батьки загинули в АТО, уряд прийняв безпосередньо перед закінченням вступної кампанії. Однак не всім вступникам, що підпадають під дію постанови, була відома ця інформація.

«Як це діє. Є діти загиблих, які вступали у вищі навчальні заклади. Вони складали ЗНО. Але частина з них не пройшла на бюджет, а пройшла на платне навчання. Якщо вони пройшли на платне навчання і були рекомендовані до зарахування, тоді ми їм даємо місце державного замовлення. Тобто вони спочатку конкурують з іншими вступниками, мусять вступити у виш, і тоді отримують місце державного замовлення», - розповіла Гриневич.

Міністр уточнила, що це додаткові місця, які в ніякий спосіб не порушують права інших абітурієнтів.