В Одесі сьогодні скромно попрощаються з Муратовою

Кіра Муратова

На кіностудії вечір пам’яті Муратової влаштують на поминальний день

В Одесі  у п’ятницю, 8 червня, проведуть в останню путь українського режисера Кіру Муратову.

Про це повідомляє «ТСН.Ранок».

Муратова померла після важкої хвороби на 84 році життя. Останнім часом практично не з'являлася на одеській кіностудії, де пропрацювала понад півстоліття.

Офіційної церемонії прощання з режисером не буде. Муратова ще за життя заповіла, щоб з нею прощалися лише родина та найближчі друзі. Віддати шану режисеру прилетить Рената Літвінова та ще кілька відомих акторів з Росії.

На самій кіностудії вечір пам’яті Муратової влаштують на поминальний, дев’ятий день.

«Вона на цій студії пропрацювала від прибиральниці до академіка і супермайстра. Так виходило, що життя її викручувало мотузки з неї. Вона пручалася і залишила чудові картини філософські, унікальні, про людину, в якій ще не все втрачено», - заявив голова одеського відділення спілки кінематографістів України Ярослав Лупій.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко висловив співчуття родині, друзям та шанувальникам творчості режисера Кіри Муратової у зв’язку з її смертю.

Муратова померла 6 червня в Одесі на 84-му році життя. Інформацію про смерть Муратової підтвердив її чоловік Євген Голубенко.

Муратова народилась в Румунії у 1934 році. Перші фільми режисерки «Короткі зустрічі» (1967) і «Довгі проводи» (1971) зробили її відомою.

Фільм Муратової «Астенічний синдром» в 1990 році отримав Гран-прі Берлінського кінофестивалю. Трагікомедію «Настроювач» показували на фестивалі у Венеції.

Останніми роботами режисера стали драми «Мелодія для шарманки» і «Вічне повернення. Кастинг». Кіра Муратова жила і працювала в Одесі.