Померла Кіра Муратова

Померла Кіра Муратова

Відомій українській режисерці було 83 роки

6 червня померла відома українська режисерка Кіра Муратова.

Про це повідомляє Buro 24/7 з посиланням на її чоловіка Євгена Голубенка.

Кірі Муратовій було 83 роки.

Про смерть Муратової у Facebook повідомили також журналіст і телепродюсер Юрій Мінзянов, мистецький оглядач газети «День» Дмитро Десятерик.

«Пішла Кіра... з нею ціла епоха ... пам’ятаю, як ще студентом ВДІКу (Всесоюзний державний інститут кінематографії – ред.) плакав на «Долгих проводах»... Якісь чорні дні настали, кругом смерть... смерть...», – написав Мінзянов.

Муратова народилась в Румунії у 1934 році.

Її перші фільми «Короткі зустрічі» (1967) і «Довгі проводи» (1971) зробили її відомою.

Фільм Муратової «Астенічний синдром» в 1990 році отримав Гран-прі Берлінського кінофестивалю. Трагікомедію «Настроювач» показували на фестивалі у Венеції. Останніми роботами режисера стали драми «Мелодія для шарманки» і «Вічне повернення. Кастинг».

Кіра Муратова жила і працювала в Одесі.

 Кіра Муратова народилася 5 листопада 1934 року в селі Сороки в Румунії у родині росіянина Георгія Короткова та єврейки Наталії Скурту. Під час Другої світової війни перебирається до Бухареста, в 1950-х емігрує до СРСР, стає радянською громадянкою. Навчалася на філологічному факультеті Московського державного університету. 1959 року закінчила режисерський факультет ВДІК (майстерня Сергія Герасимова і Тамари Макарової). 1961 року дебютувала як режисер, працювала на Одеській кіностудії. Перші фільми зняла з чоловіком Олександром Муратовим.

Фільм «Короткі зустрічі» став її першою самостійною роботою як режисера. До нього ж вона написала і сценарій (у співавторстві з Леонідом Жуховицьким) та зіграла головну роль разом з Володимиром Висоцьким.

Наступний її фільм «Довгі проводи» спеціальною постановою ЦК Компартії України був заборонений більше ніж на півтора десятиліття. У 1987 році цей фільм отримав премію на Міжнародному кінофестивалі в Локарно.

2017 року Кіру Муратову запрошено до складу Американської кіноакадемії, яка визначає володарів премії «Оскар». Жила в Одесі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: