В уряді дійшли думки, що «правничий факультет в кожному селі — це глухий кут»

Якісну підготовку спеціалістів з «Права» в Україні здійснює лише кілька факультетів зі 104-х

У 2017 році лише 8 250 з 10 047 абітурієнтів магістратури зі спеціальності  «Право» змогли скласти ЗНО. Не змогли подолати поріг зовнішнього оцінювання навіть 9% бакалаврів із червоним дипломом.

Магістерські програми з «Права» є на 104 факультетах українських вишів. І майже 200 ведуть підготовку за спеціальністю «Право». В той час, як в США так само 200 факультетів, що ведуть підготовку з права, але вже на 350 млн населення.

«Правничий факультет чи не в кожному селі – це глухий кут. І результати ЗНО – це один з показників того, хто є хто, і на що ми повинні орієнтуватися, говорячи про якість правничої освіти», - висловив свою думку заступник міністра освіти Рашкевич.

Нагадаємо, що 2017-й був особливим роком для студентів-бакалаврів, які вступали на магістратуру зі спеціальності «Право». В усіх без виключення вишах для бажаючих навчатися за цим фахом проводилося зовнішнє незалежне оцінювання. Формат був той самий, що і для школярів-вступників у вищі навчальні заклади, проте рівень знань у здобувачів, звісно, передбачався інший. Майбутні правники стали першими, хто зіткнувся з таким оцінюванням (минулого року цією схемою пілотно скористувалися лише кілька вишів). У Міністерстві освіти і науки хочуть і надалі вводити цей метод екзаменування при вступі на магістратуру на інших спеціальностях. До того ж, такий свого роду експеримент став «дзеркалом», в яке варто було подивитися і, на думку чиновників Міносвіти, «жахнутися» якості бакалаврської освіти.

Більше — читайте у статті Яких юристів готує Україна? Результати шокуючого експерименту Міносвіти