Яких юристів готує Україна? Результати шокуючого експерименту Міносвіти

освіта
Яких юристів готує Україна? Результати шокуючого експерименту Міносвіти

9% бакалаврів-правників з червоним дипломом не змогли подолати пороговий бар’єр ЗНО при вступі в магістратуру

2017-й був особливим роком для студентів-бакалаврів, які вступали до магістратури зі спеціальності «Право». В усіх без винятку вишах для охочих навчатися за цим фахом проводилося зовнішнє незалежне оцінювання. Формат був той самий, що і для школярів-вступників у вищі навчальні заклади, проте рівень знань у здобувачів, звісно, передбачався інший. Майбутні правники стали першими, хто зіткнувся з таким оцінюванням (минулого року цією схемою пілотно скористувалися лише кілька вишів). У Міністерстві освіти і науки хочуть і надалі вводити цей метод екзаменування під час вступу до магістратури на інших спеціальностях. До того ж, такий свого роду експеримент став «дзеркалом», у яке варто було подивитися і, на думку чиновників Міносвіти, «жахнутися» якості бакалаврської освіти. Адже 9% бакалаврів-правників з червоним дипломом, вступаючи до магістратури, не змогли подолати наднизький пороговий бар’єр.

Спеціальність «Право» як пілотну для проведення ЗНО для вступу до магістратури обрали з кількох причин. З одного боку, на адресу роботи правників (від суддів до прокурорів) сьогодні лунає чимало звинувачень. З іншого, «Право», так само, як і медичні спеціальності та підготовка вчителів, є врегульованою кваліфікацією. Це означає, що згадана спеціальність має конкретні стандарти освіти, що не можуть бути надто ліберальними та суттєво різнитися у різних вишах, як, наприклад, соціологія чи політологія.

«Ми розглядаємо це як певний пілотний проект до запровадження в тому чи іншому вигляді контролю якості бакалаврату і в перспективі і магістерки для інших спеціальностей, - розповів заступник міністра освіти Юрій Рашкевич. – В умовах вступу 2018 року вже записано, що це буде проводитися також для спеціальності «Міжнародне право». І плюс, для шести галузей знань (гуманітарні науки, соціальні та поведінкові науки, журналістика, право, сфера обслуговування, міжнародні відносини. – «Главком») ми угодимо ЗНО з іноземної мови».

Єдине фахове вступне випробування зі спеціальності «Право» передбачало виконання тесту із трьох блоків тестових завдань.

Перший блок – тест загальних навчальних правничих компетентностей, який включав тестування аналітичного, критичного, логічного мислення (свого роду тест на IQ).

Другий блок - тест із шести базових юридичних (правничих) дисциплін, що вміщував конституційне, кримінальне, кримінальне процесуальне право.

Третій блок – тест з іноземної мови.

За результатами, які вже підбили в МОН, 10 тисяч 47 студентів бакалаврату по всіх вишах України, де вивчається «Право», вступали на магістратуру (у відомстві рахували лише навчальні заклади з кількістю вступників до магістратури не менш ніж 20 осіб). З них 8 тисяч 250 (або 82,1%) подолали пороговий бар’єр «склав/не склав». Найвищі (вище від середнього) результати показали студенти юридичних та класичних університетів. Найнижчі бали – у студентів аграрних та… правоохоронних навчальних закладів.


Дані про успішність складання єдиного фахового вступного випробування до магістратури зі спеціальності «Право» випускниками різних галузевих груп ВНЗДані про успішність складання єдиного фахового вступного випробування до магістратури зі спеціальності «Право» випускниками різних галузевих груп ВНЗ

Варто зазначити також, що магістерські програми з «Права» є на 104 факультетах українських вишів. І майже 200 ведуть підготовку за спеціальністю «Право». В той час, як в США так само 200 факультетів, що ведуть підготовку з права, але вже на 350 млн населення. «Правничий факультет чи не в кожному селі – це глухий кут. І результати ЗНО – це один з показників того, хто є хто, і на що ми повинні орієнтуватися, говорячи про якість правничої освіти», - висловив свою думку Рашкевич.

З тих, хто отримував диплом бакалавра цього року і вступав на магістратуру, поріг «склав/не склав» не подолали 19,1%, з тих, хто навчався на бакалавраті до 2017 року – 24,3%. Із-поміж студентів, які на бакалавраті вивчали «Право», із пороговим бар’єром не впоралися 18,66%, з тих, хто намагався вступити до магістратури на «Право», до того вивчаючи інші спеціальності, - 25,84%. Не вступили у магістратуру 9,93% студентів-бакалаврів бюджетної форми навчання і 23,01% контрактників. Разом з тим, для кожної із зазначених груп переважна більшість абітурієнтів подолала поріг «склав/не склав».

Результати вступних випробувань бакалаврів-правників до магістратури за спеціальністю «Право» у розрізі вишів

Але слід зазначити, що виставлений поріг був низьким. «На іноземну мову, наприклад, із 42 питань поріг вгадування був 10, а поріг «склав/не склав» був виставлений 6», - розповів заступник міністра Рашкевич. Інакше, як кажуть в міністерстві, був би недобір. «Та, якщо б усі складали екзамени в університетах, - додав чиновник, - всі б дістали хороші оцінки».

За словами міністра освіти і науки Лілії Гриневич, аж 9% бакалаврів із червоним дипломом не змогли подолати навіть цей наднизький поріг. «Це свідчить про досить тривожну ситуацію з якістю освіти в деяких навчальних закладах», - робить висновок вона.

Як додала міністр, заочники, які працюють за фахом, показали добрі результати.

Найкраща ситуація  у трьох класичних університетах (Києво-Могилянська академія, Львівський національний університет ім. І. Франка, Київський національний університет ім. Т. Шевченка) і одному галузевому (Національний педагогічний університет). Там подолали поріг (92,5 – 94,7%). Понад 90% також серед випускників Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого та його Полтавського інституту, Київського національного лінгвістичного університету та Дніпровського національного університету ім. О. Гончара.

За середнім конкурсним балом лідерами також є випускники класичних університетів. Перші три місця посіли Києво-Могилянка, КНУ ім. Т. Шевченка та ЛНУ ім. Франка (448,4 – 470,5). Трохи поступився Національний юридичний університет ім. Ярослава Мудрого (433,7) – 4 місце та КПІ (427,1) – 5 місце.

За середнім балом з блоку загальних навчальних правничих компетентностей лідерами (143,5 – 157,3) є Києво-Могилянська академія, КНУ ім. Т. Шевченка та КПІ. Цікаво, що 100% випускників подолали цей поріг лише для непрофільних університетів (Національний педагогічний університет, Київський національний лінгвістичний університет та Одеський національний морський університет).

За середнім балом з блоку «Право» лідерами є випускники ЛНУ ім. І. Франка, Києво-Могилянки та Університету ім. Ярослава Мудрого (149,9 – 157,7). 100% випускників подолали поріг «склав/не склав» лише для Києво-Могилянської академії.

За середнім балом з блоку «Іноземна мова» лідерами (152,7 – 157,2) є Київський національний лінгвістичний університет, КНУ ім. Т. Шевченка та Могилянка. 100% випускників подолали поріг «склав/не склав» для Національного гірничого університету, Києво-Могилянської академії, Одеської морської академії, Академії праці, соціальних відносин і туризму та Київського університету туризму економіки і права.

Усі ці результати, вважають в Міністерстві освіти і науки, потребують глибшого дослідження, в результаті якого можна оцінити додану вартість, яку дають університети студентам. «Завдяки цьому зовнішньому випробовуванню до магістратури «Право», - зазначила міністр освіти і науки Лілія Гриневич, - ми побачили, наскільки різною є якість правничої освіти в Україні. Тепер ми маємо докази цьому. І це серйозна підстава для зміни правничої освіти». Вона також додала, що зараз МОН працює спільно з Міністерством юстиції у робочій групі над концепцією розвитку юридичної освіти.

Катерина Пешко, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: