Відомі українські євреї закликали уряд Ізраїлю скасувати додаткові обмеження на в'їзд українців

Ізраїльським посадовцям нагадали, що українці рятували євреїв у часи Голокосту
фото з відкритих джерел

Наразі листа підписали вже 85 осіб

85 відомих українських євреїв звернулися до уряду та Кнесету Ізраїлю із закликом скасувати квотування кількості біженців з України та запроваджені додаткові процедури, що ускладнюють в'їзд українців.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на відповідний текст заяви.

У листі зазначається, що запроваджені Ізраїлем додаткові процедури, які ускладнили в’їзд до країни для українців, та квотування кількості біженців спричинили хвилю критики в українському суспільстві.

«Впродовж багатьох років для України Ізраїль був прикладом стійкості, героїзму та самовідданої боротьби за свою свободу та незалежність. І сьогодні, коли вся Україна стала на захист своєї незалежності, багато громадян України з подивом і обуренням звертаються до нас щодо згаданих рішень Ізраїлю», – йдеться у листі.

Ізраїльським посадовцям також нагадали, що українці рятували євреїв у часи Голокосту, коли багато країн відмовляли у в'їзді євреям-біженцям. «Сьогодні таких українців-Праведників в Україні налічується близько 2700 осіб», – зазначається у листі.

Відомі українські євреї наголосили, що в ситуації війни зачиняти двері перед українцями, запроваджувати квоти та інші обмеження – вкрай негуманно, та закликали уряд Ізраїлю скасувати ухвалені обмеження.

Водночас підписанти подякували Ізраїлю за голосування в ООН за резолюцію на підтримку України, публічне засудження агресії Росії, гуманітарну допомогу та зусилля прем'єр-міністра Нафталі Бенета з дипломатичного врегулювання.

Наразі листа підписали вже 85 осіб, які представляють культурну, наукову, політичну та ділову еліту України. Так, серед підписантів: бізнесмен Андрій Адамовський, співпрезидент ВААД України Йосип Зісельс, доктор та телеведучий Євген Комаровський, бізнесмен Гаррі Корогодський, президент Єврейської конфедерації України Борис Ложкін, медіа-менеджер, власник РБК-Україна Йосип Пінтус, народний депутат Михайло Радуцький, бізнесмен Андрій Ставніцер, президент ФК «Динамо Київ» Ігор Суркіс та народний депутат Григорій Суркіс, бізнесмен Євген Червоненко, телеведучий Савік Шустер, а також відомі українські рабини, бізнесмени, політики, діячі культури та науки.