Як киянам захиститися від отруйного смогу. Рекомендації лікаря

Фото rbc.ua

Жителі столиці мають подбати про індивідуальний захист від наслідків впливу шкідливих речовин

За умов перевищення у повітрі столиці допустимих норм концентрації шкідливих речовин у 4-5 разів кияни мають подбати про індивідуальний захист від наслідків впливу отрут.

На прес-конференції у «Главкомі» лікар-дієтолог Оксана Скиталінська розповіла, що мешканці міста повинні у першу чергу подбати про шкіру – як найбільший орган, який сприймає шкідливі речовини з навколишнього середовища. «Найперше – це приймати душ, але приймати правильно. Не потрібно весь час використовувати мило, оскільки змивається захисний верхній ліпідний шар, що не пропускає токсичні речовини», - зазначила спеціаліст.

Крім того, за словами лікаря, необхідно мінімізувати перебування на сонці, оскільки УФ-проміння знижує захисні властивості шкіри. Ще одна рекомендація - посилити потовиділення, аби вивести токсичні речовини з організму: вживати зелений теплий чай, малину. «Якщо є можливість, вдень чи ввечері бажано відвідати сауну», - додала експерт.

Скиталінська також радить людям, які не мають надмірної ваги, проблем із серцем чи нирками пити побільше простої чистої води. «Не напої шипучі, не компоти, не соки, а проста чиста вода», - підкреслила лікар.

Для посилення детоксикацій них функцій організму бажано вживати капусту всіх сортів, куркуму та імбир. А от від продуктів, які затруднюють детоксикацію та відновлення організму варто відмовитись. «Це, в першу чергу, солодощі та вироби із білого борошна - солодкі напої, цукерки, кондитерські вироби… Це також смажені та копчені вироби (особливо смажені на соняшниковій, кукурудзяній оліях», - зазначила лікар.

Крім того, вона Скіталінська порадила киянам якомога частіше проводити вологе прибирання приміщень та знаходити можливість бувати на природі.

Як повідомлялось, Державна служба з надзвичайних ситуацій заявляє, що у Києві перевищений рівень шкідливих домішок у повітрі. «За даними постів спостереження Центральної геофізичної обсерваторії, рівень забруднення діоксидом азоту за минулу добу досяг 4-5 середньодобових ГДК (гранично-допустима концентрація) та формальдегідом 3-4 ГДК», – повідомили у відомстві. Несприятливі метеорологічні умови (спекотний характер погоди, слабкий вітер у приземному шарі) за прогнозом Гідрометцентру залишатимуться в Києві до 31 липня.