ЗМІ дізналися про плани провести саміт щодо миротворців на Донбасі без Росії

Миротворець ООН

Саміт лідерів Німеччини, Франції та України може відбутися у травні

У німецькому Аахені в травні може відбутися саміт лідерів ФРН, Франції та України, присвячений розміщенню на Донбасі миротворців ООН. Про це повідомляє російське видання «Комерсант», посилаючись на джерела у Києві.

 «Фактично мова йде про зустріч у «нормандському форматі» за винятком одного з його учасників - президента Росії», - пише газета.

Втім, додає джерело, Москва начебто нічого проти подібного роду зустрічей не має, оскільки питання про миротворців «вирішується в зовсім іншому місці».

Відзначається, що основним пунктом порядку денного тристороннього саміту стане ситуація на Південному Сході України і можливість розміщення на Донбасі миротворців ООН. Джерело, близьке до адміністрації президента України, пояснює, що «підготовча робота» до тристороннього саміту в Аахені повинна бути проведена в ході візиту в Берлін президента Петра Порошенка, який відбудеться 10 квітня, і його переговорів з канцлером Ангелою Меркель.

За словами співрозмовника видання, «урізаний нормандський формат» на саміті в Аахені зовсім не означає, що рішення по Донбасу будуть прийматися в обхід і без відома Москви.

«Через справу Сергія Скрипаля зараз у відносинах Росії із Заходом виник вкрай несприятливий емоційний фон. Тому провести повноцінний чотиристоронній саміт не представляється можливим. Однак, я не думаю, що його підготовка буде проходити без відома Кремля», - додав неназваний український дипломат.

У свою чергу, джерело в МЗС РФ вказало, що «питання про миротворців на Донбасі вирішуватися буде не в Аахені, а в Радбезі ООН».

«Без рішення Радбезу миротворці там не з'являться», - підкреслило джерело ЗМІ.

Раніше повідомлялося, що Євросоюз готовий підтримати введення миротворців на Донбас.

Читайте також матеріал «Главкома»: Донбас. «Мирний» план Путіна