Повернення київської землі

На Жуковому острові вдалося забрати 6 га, а судові рішення прийняті ще по 167 га цих заповідних територій.

За півтора роки київська влада повернула у власність киян об’єкти загальною площею 1 770 гектарів, ще по 93 гектарах землі очікуються рішення найближчим часом. На Жуковому острові вдалося забрати 6 га, а судові рішення прийняті ще по 167 га цих заповідних територій. Проте, що буде із цією власністю далі, вже вирішуватиме не КМДА, а депутати Київради.

Про це в прес-центрі «Главком» розповів заступник голови Київської міської державної адміністрації Олександр Пузанов.

Олександр Пузанов: «За рішеннями судів 1 705 гектарів землі підлягають поверненню у власність киян»

Робота, яку ми розпочали півтора року тому, вже дала істотні результати. На офіційному сайті Київської міської державної адміністрації розміщено перелік земельних ділянок, які були відчужені протягом 2007-2010 років з порушенням закону, і які за рішеннями судів або внаслідок реагування на протести прокуратури, повертаються у комунальну власність. До переліку увійшла велика кількість об’єктів загальною площею 1 770 гектарів. В роботі на даний час знаходиться близько 93 гектарів землі – це земельні ділянки, по яких ми також звернулися до суду і очікуємо на прийняття рішень найближчим часом.

Близько 60-ти судових справ стосовно повернення земельних ділянок вже завершені або знаходяться на завершальній стадії. За рішеннями судів, 1 705 гектарів землі підлягають поверненню у власність киян. Київською міською радою прийнято 7 рішень щодо відміни своїх власних рішень по виділенню земельних ділянок за зверненнями Київської міської державної адміністрації. Задоволено 17 протестів прокуратури по земельних рішеннях.

Останній приклад – це повернення земельної ділянки площею 6 гектарів на острові Жуків. Спочатку вона була виділена в короткострокову оренду, а потім рішенням Київради оренду подовжено на 49 років. Оскільки йдеться про заповідну територію, ми звернулися до суду і він такий позов задовольнив. Станом на сьогодні прийнято судові рішення про повернення 167 гектарів землі на Жуковому острові.

Прийняті рішення про повернення приміщень загальною площею 30 640 квадратних метрів. За рішеннями судів з незаконної оренди повернуто 23 об’єкти загальною площею 9 370 квадратних метрів. До правоохоронних органів нами передано інформацію про повернення об’єктів нерухомого майна площею 60 000 тисяч квадратних метрів.

Найбільш резонансні об’єкти відомі громадськості. Наприклад, приміщення по вулицях Бориса Грінченка, 3А (площею 10 000 квадратних метрів), Хрещатик, 10 (1 200 квадратних метрів), на Червоноармійській, 6, де знаходиться магазин «Сяйво книги» (360 квадратних метрів), приміщення по вулиці Андріївський узвіз і т.д.

Сьогодні на сайті КМДА ми розмістили інформацію про пакети акцій підприємств, по яких прийняті судові рішення про повернення їх до комунальної власності, оскільки вони були відчужені з порушеннями закону. В переліку цих підприємств акції ВАТ «Київводоканал», «Київгаз», «Київхімволокно», «Київміськбуд». Також ми відновили контроль над управлінням компанією «Київенергохолдинг», яка є акціонером «Київгазу» та «Київводоканалу». А також розміщено перелік пакетів акцій 34 підприємств будівельної галузі, власником яких був «Київміськбуд», які були відчужені в 2010 році. Номінальна вартість цих пакетів становить десятки мільйонів гривень, а ринкова вартість - сотні мільйонів.

Ми планували завершити роботу з повернення об’єктів комунальної власності до кінця поточного року. Але з огляду на те, що не все залежить від адміністрації, велику роботу виконує прокуратура, багато часу займають суди, ми не можемо ставити крапку, оскільки не по всіх об’єктах прийняті рішення. Як мінімум, по тим площам приміщень і земельних ділянок, які я назвав, роботу буде доведено до кінця. Якщо ми знайдемо ще якісь ділянки, по яких будуть обґрунтовані юридичні претензії, ми також будемо звертатися до суду.

Одним з останніх рішень, які винесені за зверненням адміністрації, є об’єкт по вулиці Гончара, 17/23. Вже багато років громадськість протестує проти забудови, яка там ведеться, ми маємо відповідні звернення від ЮНЕСКО, під охороною якої знаходиться Софія і прилеглі території. Було винесено ухвалу суду про зупинення будівництва, а потім цю ухвалу було скасовано. Ми звернулися до прокуратури з проханням оскаржити в суді договори по земельній ділянці і вжити заходів щодо забезпечення позову, а саме – арештувати проблемні земельні ділянки і заборонити проведення будівельних робіт. 15 грудня Господарський суд міста Києва ухвалив відповідне рішення, а 17 грудня за цією ухвалою розпочато відкрите виконавче провадження. Під час виїзду на цей об’єкт посадових осіб товариства, яке веде це будівництво, не знайдено, тому ухвала державного виконавця направлена на адресу цього підприємства. Наскільки мені відомо, вже є відомості, що ця постанова отримана. Відтак з моменту її отримання особа вважається повідомленою про незаконність будівництва, тому якщо воно буде продовжуватися, винні особи нестимуть відповідальність, в тому числі і кримінальну.

Олександр Павлович Попов пообіцяв взяти це питання під особистий контроль. Сьогодні буде здійснено виїзд на це місце, і в разі, якщо будівельні роботи продовжуються, ми сьогодні ж звернемося до прокуратури з заявою про вчинення злочину - невиконання судового рішення.

Якщо це будівництво буде визнано незаконним, ми будемо наполягати на тому, аби воно було знесено. Якщо ж при виділенні землі і наданні дозволів на будівництво не були порушені норми закону, ми будемо наполягати на зменшенні етажності цього приміщення відповідно до того рівня, який існує в прилеглих будівлях.

По вулиці Ахматової, 41/43 на Позняках також знаходиться скандальний об’єкт. Команда Попова змогла завершити цей процес на користь громади, там не буде будівництва, і наскільки мені відомо, там уже немає будівельного паркану. За ініціативою мешканців та за підтримки команди Попова і адміністрації, навесні там буде розбитий сквер, дитячий майданчик і т.д.

Щодо об’єкту в провулку Квітневий, 10/12 Подільського району влітку ми скасували рішення Київради, не подовжили оренду підприємству, яке намагалося побудувати будинок на місці дитячого майданчика. Там вже виконані роботи по благоустрою, висаджені дерева, розміщено дитячий майданчик.

Вважаю, що ми вирішили проблему по вулиці Богдана Хмельницького, 7. Об’єкт передано територіальній громаді міста Києва, відповідне рішення прийнято Київрадою, на днях буде укладено договір дарування.

Броварський проспект, парк Малишка біля метро Дарниця. КМДА повернула з незаконної оренди 11 земельних ділянок і скасувала відповідні договори щодо їх викупу. Загальна їх площа складає 15,5 гектарів. 7 грудня ми отримали останнє рішення Вищого господарського суду з цього приводу. Оскільки вже розпочалася зима, зараз ми не маємо можливості розбити там парк, тому це буде зроблено навесні.

Есть ли в структуре КМДА штатные юристы? Привлекаете ли вы юристов со стороны, и сколько горадминистрация уже потратила средств за эти полтора года на их гонорары?

Александр Пузанов: В структуре администрации на данный момент есть 39 юридических лиц, которые имеют свой штат и защищают свои интересы силами своих собственных юристов. Работа, о которой я говорю, осуществляется силами юристов управления земельных ресурсов, управления коммунальной собственности и аппарата Киевской городской государственной администрации. Никаких внешних юристов, никаких договоров с юридическими фирмами не заключалось по этим трем юридическим лицам. Соответственно, никаких денежных средств не выплачивалось.

За цей період також виділялись ділянки фізичним особам під індивідуальне будівництво, під гаражі, садівництво. Чи були випадки їх повернення?

Олександр Пузанов: Безумовно, ми це перевіряємо і такі факти є. В переліку земельних ділянок, який розміщено на сайті КМДА, знайдете багато будівельних та садівничих кооперативів щодо яких прийнято рішення про розірвання і визнання недійсними відповідних угод, повернення землі у власність територіальної громади. В кожному випадку ми також направляємо інформацію у правоохоронні органи і вони іноді виявляють дивні речі. Наприклад, землю було виділено особам, які прописані в регіонах, ніколи не були в місті Києві, і самі іноді про це не знають.

Чи означає це, що тепер кияни претендуватимуть на ці землі?

Олександр Пузанов: Це означає, що земля повертається у власність територіальної громади, а, за законом, питання використання цієї землі належить до компетенції Київської міської ради. Як депутати вирішать, так і буде. Наша позиція: вирішувати в кожному випадку, принаймні, виходячи з аналізу багатьох факторів, в тому числі і щодо розвитку Києва. Як правило, йшлося про дуже цінні землі, на яких розташовані зелені зони, ліси чи території біля водойм, тому ці землі недоречно передавати в приватні руки, вони мають слугувати суспільству, а не конкретній особі.

Є вже підрахунки, скільки коштів надійде до міського бюджету в результаті повернення земель?

Олександр Пузанов: Такої інформації не може бути, оскільки ми повертаємо не кошти, а землю чи майно, чи акції. Так, іноді основна претензія у нас – це занижена в декілька десятків разів вартість. В разі повторного продажу цих об’єктів з’явиться відповідна інформація і ми доповімо громадськості, бо це процесс відкритий.

Яка ситуація з музеєм в Пирогово, оскільки говорили про те, що його територію буде зменшено?

Олександр Пузанов: Частина цих земель за рішеннями судів має бути повернена місту Києву. По іншій частині у нас є процеси, які розпочинаються у першій інстанції, тобто ці землі входять до того переліку, по якому ще робота не завершилась успіхом, але це питання на контролі.

Що робить міська влада щодо того, щоб розширити кладовища біля Києва?

Олександр Пузанов: Біля Києва – це означає «за територією міста», тому ми тут зв’язані певними обмеженнями. Ведемо переговори з Київською областю для того, аби розширити територію кладовищ. Зокрема, йдуть перемовини з обласною адміністрацією та Віто-Поштовською селищною радою, на території якої розташоване Південне кладовище.

Часто у фирмы-застройщика есть все законно оформленные документы. Как КГГА действует в таких случаях? Почему вашим юристам не удалось через суд вернуть участок на метро Театральная?

Александр Пузанов: Действительно, в тех случаях, когда земельный участок и разрешительная документация оформлены с соблюдением всех требований закона, у нас отсутствуют основания для обращения в суд, в правоохранительные органы. Ситуация с метро Театральная была именно такой. Участок был отведен еще в 2004 году, а в 2006-м были завершены все процедуры его выкупа. Он стал частной собственностью с целевым назначением для строительства офисного помещения. В 2007 году при новом мэре была оформлена вся разрешительная документация на строительство этого объекта, получено все согласования. К тому времени, как команда Попова занялась этой проблемой, можно было констатировать, что объект по своей сути не должен был там находится, это неправильно, но по закону это было абсолютно нормально. С учетом позиции, которую заняла общественность, мы приняли непростое, но очень правильное решение. Поверьте, это были нелегкие переговоры, которые решила одна фраза Попова: «Не так важно, сможете ли вы помочь музею истории Киева, а важно то, какое место в этой истории займете вы». После этого переговоры были завершены и мы получили решение о передаче этого объекта в дар киевлянам. Мы делаем все возможное для того, чтобы в мае Музей истории заработал Киева в этом здании. Надеюсь, что на День Киева он откроет свои двери.

При подобных переговорах предусмотрены какие-то суммы, чтобы компенсировать убытки таким фирмам за возвращение участков?

Александр Пузанов: Именно поэтому мы индивидуально и очень осторожно подходим к каждой такой проблеме. В случае со зданием на Богдана Хмельницкого,7 у нас было немного юридических доводов для того, чтобы доказать незаконность этого строительства и незаконность выделения земли. Даже если предположить, чтобы мы ввязались в юридическую войну, то нам бы понадобилось не меньше, чем два-три года для того, чтобы достичь какого-то результата. При этом нам довелось бы компенсировать из городского бюджета десятки миллионов гривен - очень дорогой получился бы сквер. Поэтому решение, которое мы нашли, очень правильное и во благо города. Во всех других случаях мы тоже будем подходить очень взвешено ко всем вопросам, стоят ли те затраты, которые мы понесем, того результата, который мы получим.

Мы будем компенсировать какие-либо суммы только по решению судов. По состоянию на сегодня таких решений судов нет. Город не потратил на возврат этих земель и объектов недвижимости никаких средств из бюджета.

Скільки місто отримає від здачі в оренду свого майна?

Олександр Пузанов: Місто отримує великі кошти з тих об’єктів, які передані в оренду. Проте з кожним роком сума виручених коштів зменшується. Це пов’язано з тим, що велика кількість потенційно привабливих для оренди об’єктів були продані. Фактично ми маємо велику базу об’єктів, які є неліквідними не тільки з огляду на ситуацію ринку нерухомості, а й тому, що ми не можемо запропонувати бізнесу те, що його цікавить.

Ми провели велику роботу з інвентаризації майна, яке може бути передане в оренду, інвентаризації приміщення районних адміністрацій, визначили ті з них, які необхідні місту для того, аби здійснювати свою господарську діяльність, для функціонування органів управління. Визначили ті, які можуть бути передані в оренду, і ті, які доцільно приватизувати, аби не нести тягар фінансування видатків на їх утримання.

Яка ситуація з рекламними площами, адже ви обіцяли, що до «Євро» центр столиці буде розвантажений від реклами? Як буде вирішена ця проблема, враховуючи, що наступний рік – рік передвиборчої кампанії?

Олександр Пузанов: До «Євро» центр міста ми зможемо привести до ладу, зменшивши кількість і площу рекламних конструкцій. До «Євро» в центральній частині міста не залишиться так званих біг-бордів, тобто рекламних носіїв площею більше 8 квадратних метрів. Про це досягнуто згоду з найбільшими операторами ринку зовнішньої реклами в місті Києві. Відповідні положення ми записуємо в концепцію розвитку рекламного ринку в Києві, яку, сподіваюся, в січні зможемо запропонувати для прийняття депутатам Київради.

По інших районах у нас є позиція, щоб не збільшувати кількість носіїв, а провести інвентаризацію, нанести на паспорт кожної вулиці ті місця, які можуть бути запропоновані під рекламні конструкції. Відповідно, ніяких нових рекламних бордів чи інших носіїв з’являтися не буде. На вулицях, які потрапили під реконструкцію, вже зменшується кількість і площа бордів, вони стають однотипними та привабливішими. Я кажу, наприклад, про проспект Бажана, де з’явилися однотипні конструкції, їх стало менше і вони стали красивішими, бульвар Лесі Українки, де зменшено кількість носіїв на близько 30%, обмежено їх площу сітілайтами на бульварній площині і 8-ма квадратними метрами на тротуарах.

Есть какие-то инициативы со стороны администрации относительно того, чтобы наказать лица, которые нанесли ущерб городу, в частности по объекту на Малышка?

Александр Пузанов: В каждом случае, когда мы видим признаки нарушения закона, обращаемся в прокуратуру. Обращаемся повторно и потом проверяем, какая была реакция. Каждый виновный в незаконных действиях должен быть привлечен к ответственности – это принципиальная позиция нашей команды. По конкретному парку Малышка я не могу сказать, есть ли уголовное дело, но по факту вырубки деревьев в других местах есть уголовные дела, они уже переданы в суд и в ближайшее время будут вынесены приговоры.