Анатолий Макаренко: «Действия таможни относительно оформления газа являются абсолютно законными»

Новый день дал новую информацию относительно задержания бывшего главы Гостаможни Анатолия Макаренко.

Новый день дал новую информацию относительно задержания бывшего главы Гостаможни Анатолия Макаренко.

Как стало известно «Главкому», сегодня в обед Анатолий Макаренко был доставлен в СБУ для допроса. Почему допрос не проводился в Лукьяновском СИЗО, куда помещен Макаренко, остается загадкой. Единственное, что удалось узнать, это то, что в его «деле» прошла замена следователя. Мол, следователь, который выдавал постановление на задержание, с сегодняшнего дня ушел в отпуск. К чему этот знак?

«Главкому» также стало известно, что в течении нескольких дней на встречу к Макаренко не пускали адвокатов и нельзя было передавать передачи, что является прямым нарушением прав человека. В свете этого родственники намерены подать соответствующее письмо, адресованное Уполномоченному ВР по правам человека Нине Карпачевой.

Сегодняшний день также запомнился очередным пикетом под зданием Администрации Президента и СБУ, а также «выходом в свет» книги Анатолия Макаренко «Митна Служба в умовах кризи. 2009 год». Сегодня ее тираж как раз забрали с типографии.

Особенно ценным, на наш вигляд, является отдельная глава этой книги, посвященная растаможке тех самых пресловутих 11 млрд. куб. газа. Вот что там написано:

-- Газовий конфлікт крізь призму митниці

{1-}

Перші дні в кабінеті Голови Служби були неоднозначнии. Щодо професійної адаптації, то її практично не було. Адже зі ситуацією та кадровою проблематикою в Держмитслужбі був знайомий досить детально. На першому ж засіданні колегії, на селекторних нарадах, на робочих зустрічах зі співробітниками апарату одразу озвучив своє ставлення до обстановки в галузі, ділових якостей працівників і наступності керівництва.

Моє кредо: патріотизм і висока правосвідомість, спрямована на захист економічних інтересів України, відданість дорученій справі, свідома дисципліна, належний професійний, освітній і культурний рівень, бездоганні моральні якості, непримиренність до будь-яких правопорушень з боку підпорядкованих працівників.

Однак початок, здавалось би, буденної роботи «на Дегтярівській» був затьмарений газовим конфліктом між «Газпромом» і «Нафтогазом України», у фокусі якого несподівано опинилася митниця.

Конфліктна ситуація, що склалася навколо розмитнення природного газу, закачаного у підземні сховища газу (далі - ПСГ). та її наслідки, знайшла відображення у багатьох засобах масової інформації. Трактувалася вона по-всякому. І не завжди об\'єктивно. Постараюся подати її виключно з правових позицій, очима митника.

Процедура оформлення газу ідентична процедурі оформлення будь-якого іншого товару, котрий заявляється в режим імпорту, тобто для вільного обороту на території України. Звісно, існує певна специфіка, пов\'язана з обліком газу як товарної підкатегорії товару. Зокрема, потрібно мати точні дані, скільки було використано і скільки транспортовано газу. Але ця специфіка не позначається на особливостях здійснення митних процедур.

На підставі Митного кодексу України, інших актів законодавства та Положення про Енергетичну регіональну митницю, саме остання здійснює митний контроль та митне оформлення природного газу, який переміщується через митний кордон України.

Діючи на підставі законодавства, Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України», відповідно до статтей 54, 87 та 88 Митного кодексу України звернулася до Уряду України з пропозицією анулювати вантажні митні декларації, за якими обсяг природного газу в кількості 11 мільярдів куб. м перебував у ПСГ України під митним контролем і був розміщений у митний режим «транзит». У процесі митного оформлення цього газу у згаданому режимі НАК «Нафтогаз України» виступав декларантом, та відповідно до норм статті 88 Митного кодексу України виконав усі обов\'язки і ніс у повному обсязі відповідальність за здійснення митних процедур.

В процесі митного оформлення Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» надала Енергетичній регіональній митниці такі документи:
- прямий договір купівлі-продажу від 20 січня 2009 року № КП-ПХГ-2, укладеного між НАК «Нафтогаз України» та ВАТ «Газпром»;
- акти приймання - передачі газу;
- інші документи на виконання вимог статтей 148, 149 Митного кодексу України та Порядку митного контролю та митного оформлення природного газу, що переміщується через митний кордон України трубопровідним транспортом, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України 17 грудня 2003 року №1958.

При цьому на депозитний рахунок Енергетичної регіональної митниці НАК «Нафтогаз України» було перераховано грошову суму, призначену для сплати встановлених законодавством податків та зборів у розмірі 1,5 мільярда гривень. На підставі згаданих документів та на виконання доручення першого Віце-прем\'єр-міністра України від 26 лютого 2009 р. №10054/1/1-09 Енергетичною регіональною митницею 27 лютого 2009 року були прийняті всі вказані вище акти та проведено митне оформлення 6,3 мільярда куб. м природного газу, який знаходився у ПСГ.

Кошти у сумі 1,5 мільярда гривень того ж дня були перераховані на рахунок Управління Державного казначейства у м. Києві для спрямування у загальний фонд Державного бюджету України.

Дії митниці щодо оформлення цієї партії газу є абсолютно законними. І це не лише моя думка. Таку ж позицію займала й Служба безпеки України. З цього приводу можу процитувати висновок тогочасного голови СБУ Валентина Наливайченка, який у березні 2009 року з парламентської трибуни заявив таке (цитую за стенограмою засідання Верховної Ради України): «У наших підземних сховищах знаходиться 11 мільярдів кубометрів природного газу, закачаного корпорацією «РосУкрЕнерго» у 2005 - 2007 роках. За цивільно-правовою угодою НАК «Нафтогаз України» набула право власності на цей газ».

Таким чином, власник заявив товар митниці, митниця здійснила необхідні правові процедури. Платежі спрямовані у держбюджет. Отже, справу митного оформлення газу, на той час, можна було вважати завершеною. Всі документи, що стосувалися торгової операції між двома газовими концернами – «Газпром» і «Нафтогаз України» були своєчасно подані митникам. Вони перевірялися до оформлення працівниками Енергетичної регіональної митниці, а після оформлення - працівниками центрального апарату Держмитслужби. Під час проведення слідчих дій всі документи, що стосувалися цієї справи були передані СБУ. І саме оригінали цих документів й стали правовою підставою для митного оформлення згаданої партії газу.

І насамкінець хочу підкреслити - питання визначення права власності на газ слід розглядати у відносинах між НАК «Нафтогаз України» - ВАТ «Газпром», а не НАК «Нафтогаз України» - Держмитслужба. Конфлікт з газом дістався Митній службі України, так би мовити, «у спадковість». Його базова основа була закладена давно і у жодному разі не пов\'язана з діяльністю Державної митної служби та Енергетичної регіональної митниці.

P.S. В пятницу будет слушаться аппеляция на решение Печерского суда г. Киева относительно меры пресечения, избранной в отношении Анатолия Макаренко. Слушания будут проходить в суде Соломенского района. Сегодня же председатель фракции Партии регионов в парламенте Александр Ефремов не исключил, что Анатолия Макаренко могут освободить из-под стражи. «Есть соответствующая процедура. И если следователь сочтет, что его можно отпустить, – его отпустят». «Нас не столько беспокоит Макаренко, сколько чиновники, которые стоят за ним. Нас больше интересует то, как и что в этом деле делали другие люди, как они прикрывали те или иные нарушения», - отметил Александр Ефремов.