Україна втрачає позиції на світовому ринку озброєнь. Звіт за 2015 рік

Харківський танковий завод

За два роки війни експортні поставки української техніки впали більше ніж на 70%

Україна програє «бій» за світовий ринок військової продукції. За два роки російської агресії країна скоротила експортні поставки лише техніки на 71%. Про це свідчать дані Державної служби експортного контролю, яка щорічно публікує звіт про успіхи українського оборонно-промислового комплексу на зовнішніх ринках.

Якщо вірити статистиці Держслужби, найсильніше Україна здала позиції в сегменті броньованих бойових машин – БТР, БМП і так далі. У 2015 році поставки броньовиків зменшилися в 6,6 разу порівняно з довоєнним 2013-м.

Трохи кращою є ситуація із танками. Тут падіння лише в 2,5 разу. А ось від експорту літаків довелося відмовитися зовсім, тоді як ще кілька років тому Україна продовжувала розпродавати ще радянські винищувачі і штурмовики.

Ще сумніші справи із поставками зброї. За два роки обсяги стрілецького «товару» впали майже в дев'ять разів.

Експорт військової техніки

(Скільки техніки було експортовано у 2015 році, одиниць)

Дані Державної служби експортного контролю

Втім, якщо порівнювати торішню експортну статистику з 2014-м падіння буде не настільки катастрофічним, проте воно все одно значне. За рік Україна втратила п'яту частину експорту військової техніки. Поставки ж стрілецької зброї скоротилися більш ніж удвічі.

Підтверджує втрату Україною позицій на світовому ринку й дослідження Стокгольмського інституту вивчення проблем миру (SIPRI). За даними шведських експертів, за рік країна скоротила експорт зброї вдвічі – з $657 до $323 млн.

Основних причин падіння зовнішніх поставок продукції військового призначення дві:

  • Перша – вичерпалися старі запаси. Адже здебільшого Україна продавала на експорт не нову продукцію, а модернізовану радянську, яка дісталася країні у спадок від розваленого Союзу.
  • Друга причина – вітчизняна оборонна промисловість переключилася на внутрішній ринок. У 2015 році поставки техніки в українську армію обчислювалися тисячами одиниць. Такого надходження техніки та озброєнь військові не бачили за всі 25 років незалежності України.

Радянські запаси cкінчилися

Останні роки Україна входила до топ-10 найбільших світових торговців зброєю лише завдяки багатому радянському спадку. Якщо подивитися дані SIPRI щодо українського експорту, то навпроти більшості контрактів на продаж побачите позначку – second hand.

Військові чиновники активно розпродавали все, що могло їздити або літати. Якщо вірити статистиці SIPRI, тільки за роки президентства Віктора Януковича Україна позбулася понад 500 радянських танків Т-64 і Т-72, приблизно стільки ж пішло з молотка радянських БТР і БМП. Розпродала держава й близько 50 літаків і вертольотів, яких Україна взагалі не виробляє

Стокгольмські підрахунки підтверджує і радник президента Юрій Бірюков. В одному зі своїх інтерв'ю відсутність техніки в армії він пояснив тим, що її банально всю продали.

Зовнішні поставки змінилися внутрішніми

Не останню роль у падінні експорту зіграла й війна на Донбасі. З початком бойових дій вітчизняний ОПК переключився на постачання до Збройних сил України та Національної гвардії. За даними «Укроборонпрому», держконцерну, який управляє всіма українськими оборонними підприємствами, в 2015 році військові отримали понад 2000 одиниць техніки та озброєнь. Тобто поставки на внутрішній ринок приблизно в п'ять разів перевищили експорт.

Тільки бронетехніки армія України отримала 565 одиниць – майже в 10 разів більше, ніж було відправлено на зовнішні ринки. Така ж ситуація і з авіацією. Минулого року військовим передали 88 бойових бортів, тоді як на експорт відправили лише п'ять вертольотів і жодного літака.

Які перспективи

Сьогодні фактично в Україні не залишилося радянських запасів. А тому, щоб утримати позиції на світовому ринку, вітчизняним зброярам доведеться нарощувати виробництво нової техніки та озброєнь.

Треба зазначити, що протягом останніх кількох років «Укроборонпром» уже почав це робити. Наприклад, у 2014-2015 роках Україна вперше відправила за межі країни сучасні вітчизняні танки: армія Таїланду отримала 10 бойових машин «Оплот», які входять до десятки найкращих танків у світі.

Також «прорвалися» на світовий ринок і сучасні українські броньовики – БТР-4, які було розроблено Харківським КБ ім. Морозова на початку 2000-х. Останніми роками їх купувала Нігерія. Та у 2014 році одну таку машину навіть придбали США. Хоча такі незначні партії зазвичай купують для випробувань: американські військові вивчають техніку «потенційного противника».