Корисні властивості черемші: незвичайні рецепти
Черемша багата рослинними білками, корисними амінокислотами і різними вітамінами
З приходом весни першою вітамінною зеленню в тінистих лісах, на берегах річок і водойм з'являється черемша. Її по-іншому називають дикий часник, ведмежа цибуля, чензелі, левурда, самардала. Черемша доступна не тільки як дикоросла рослина (занесена до Червоної книги України), а й як рослина, яку вирощують культурним і навіть промисловим способом.
В Україні легально купити черемшу можна лише у вигляді насіння. Але її можна виростити на городі чи дачі. Це дуже просто, тому що рослина невибаглива і приживається практично на будь-якому грунті. Головне посадити в тіні.
Черемшу вживають не тільки як апетитозбуджуючий продукт, а й як лікувальний засіб завдяки багатій структурній формулі.
Чим корисна черемша?
Черемша багата рослинними білками, корисними амінокислотами і різними вітамінами, які важливі для чоловічого і жіночого організму. Черемшу варто вживати людям, які страждають весняним авітамінозом і втратою апетиту. У 100 г рослини міститься приблизно 100 мг вітаміну С.
Завдяки вмісту в ній фітонцидів (природних антибіотиків), горобина вважається найефективнішою противірусною рослиною. Ця рослина містить вітаміни групи B і провітамін А (бета-каротин), також відомий як омолоджуючий еліксир.
Черемша багата кальцієм, калієм, залізом, йодом, міддю, фтором, бором, сіркою та мінеральними солями, які підтримують кислотно-лужний баланс в організмі, нормалізують водно-сольовий обмін, покращують роботу гормонів, нервів, травлення. Ця рослина також багата харчовими волокнами.
Пір'я рослини покращує роботу кишківника, а листя має протизапальні властивості.
Кому не рекомендується вживати черемшу?
Черемшу не можна вживати вагітним, людям з гастритом, епілепсією, виразкою шлунка та дванадцятипалої кишки.
Надмірне споживання може викликати безсоння, головні болі та проблеми зі шлунком.
Незвичайні рецепти з черемшею
Черемша використовується в різних салатах, супах та овочевих стравах. Це чудовий консервант, у сушеному або розтертому з сіллю вигляді нею посипають м`ясо, щоб воно зберігалося довше. Черемша має ніжний часниковий аромат, завдяки чому чудово доповнює салати та супи. При обсмажуванні зникає більша частина гостроти, але аромат стає сильнішим.
Замаринована черемша
Інгредієнти:
- два пучки черемші,
- 2-3 ст. л олії,
- половина лимона,
- 2 ст. л зерен гірчиці,
- 1 ч. л меду,
- сіль.
Черемшу порізати, посолити та злегка пом’яти. Мед, олію, цедру, м'якоту лимона, гірчицю перемішати, залити черемшу та залишити в холодильнику на кілька годин.
Сало з черемшею
Інгредієнти:
- пучок черемші,
- 350 г сала,
- спеції.
Сало перемолоти, додати спеції, розмішати, розкласти до коробок і заморозити.
Яєчня з черемшею і сиром
Інгредієнти:
- 300 г черемші, 15-20 г масла,
- 1 яйце,
- твердий солоний сир,
- сіль на смак.
Черемшу варто промити, покласти в киплячу підсолену воду і варити 5 хв. Підсмажити з маслом, залити збитими яйцями, наприкінці присипати тертим солоним сиром.
Салат із черемші та тофу
Інгредієнти:
- пучок черемші,
- 3 свіжі огірки,
- 200 г майонезу,
- 200 г тофу,
- зелень фенхелю.
Огірки й тофу покришити кубиками, зелень порізати. Заправити майонезом та перемішати.