Корисні властивості черемші: незвичайні рецепти

Черемша багата кальцієм, калієм, залізом, йодом, міддю, фтором, бором, сіркою та мінеральними солями, які підтримують кислотно-лужний баланс в організмі, нормалізують водно-сольовий обмін, покращують роботу гормонів
фото з відкритих джерел

Черемша багата рослинними білками, корисними амінокислотами і різними вітамінами

З приходом весни першою вітамінною зеленню в тінистих лісах, на берегах річок і водойм з'являється черемша. Її по-іншому називають дикий часник, ведмежа цибуля, чензелі, левурда, самардала. Черемша доступна не тільки як дикоросла рослина (занесена до Червоної книги України), а й як рослина, яку вирощують культурним і навіть промисловим способом.

В Україні легально купити черемшу можна лише у вигляді насіння. Але її можна виростити на городі чи дачі. Це дуже просто, тому що рослина невибаглива і приживається практично на будь-якому грунті. Головне посадити в тіні.

Черемшу вживають не тільки як апетитозбуджуючий продукт, а й як лікувальний засіб завдяки багатій структурній формулі.

Чим корисна черемша?

Черемша багата рослинними білками, корисними амінокислотами і різними вітамінами, які важливі для чоловічого і жіночого організму. Черемшу варто вживати людям, які страждають весняним авітамінозом і втратою апетиту. У 100 г рослини міститься приблизно 100 мг вітаміну С.

Завдяки вмісту в ній фітонцидів (природних антибіотиків), горобина вважається найефективнішою противірусною рослиною. Ця рослина містить вітаміни групи B і провітамін А (бета-каротин), також відомий як омолоджуючий еліксир.

Черемша багата кальцієм, калієм, залізом, йодом, міддю, фтором, бором, сіркою та мінеральними солями, які підтримують кислотно-лужний баланс в організмі, нормалізують водно-сольовий обмін, покращують роботу гормонів, нервів, травлення. Ця рослина також багата харчовими волокнами.

Пір'я рослини покращує роботу кишківника, а листя має протизапальні властивості.

Кому не рекомендується вживати черемшу?

Черемшу не можна вживати вагітним, людям з гастритом, епілепсією, виразкою шлунка та дванадцятипалої кишки.

Надмірне споживання може викликати безсоння, головні болі та проблеми зі шлунком.

Незвичайні рецепти з черемшею

Черемша використовується в різних салатах, супах та овочевих стравах. Це чудовий консервант, у сушеному або розтертому з сіллю вигляді нею посипають м`ясо, щоб воно зберігалося довше. Черемша має ніжний часниковий аромат, завдяки чому чудово доповнює салати та супи. При обсмажуванні зникає більша частина гостроти, але аромат стає сильнішим.

Замаринована черемша

Інгредієнти:

  • два пучки черемші,
  • 2-3 ст. л олії,
  • половина лимона,
  • 2 ст. л зерен гірчиці,
  • 1 ч. л меду,
  • сіль.

Черемшу порізати, посолити та злегка пом’яти. Мед, олію, цедру, м'якоту лимона, гірчицю перемішати, залити черемшу та залишити в холодильнику на кілька годин.

Сало з черемшею

Інгредієнти:

  • пучок черемші,
  • 350 г сала,
  • спеції.

Сало перемолоти, додати спеції, розмішати, розкласти до коробок і заморозити.

Яєчня з черемшею і сиром

Інгредієнти:

  • 300 г черемші, 15-20 г масла,
  • 1 яйце,
  • твердий солоний сир,
  • сіль на смак.

Черемшу  варто промити, покласти в киплячу підсолену воду і варити 5 хв. Підсмажити з маслом, залити збитими яйцями, наприкінці присипати тертим солоним сиром.

Салат із черемші та тофу

Інгредієнти:

  • пучок черемші,
  • 3 свіжі огірки,
  • 200 г майонезу, 
  • 200 г тофу, 
  • зелень фенхелю.

Огірки й тофу покришити кубиками, зелень порізати. Заправити майонезом та перемішати.

Читайте також: Масниця 2024: найкращі рецепти начинок для млинців

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: