Що корисно їсти за умови підвищеного тиску: дієтологи назвали 7 продуктів
Про користь цих продуктів для лікування гіпертонії стало відомо останнім часом
Високий кров'яний тиск є одним із кількох ключових факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань, проте його можна регулювати за допомогою змін у способі життя, таких як зниження стресу, активний спосіб життя, відмова від куріння і здорове харчування. Про це повідомляє Американська асоціація серця.
Кардіологи рекомендують вживати переважно рослинну їжу, молочні продукти з низьким вмістом жиру, птицю та рибу без шкіри, а також рослинні олії не тропічного походження. Вони радять обмежити насичені та трансжири, алкоголь, натрій, жирне м'ясо та додані цукри.
Видання eating well з'ясувало, які продукти потрібно їсти за умови підвищеного тиску.
Картопля
В одній невеликій картоплині міститься 515 міліграмів калію – це більше, ніж у банані. Цей калій допомагає організму виводити натрій і знижувати напругу стінок кровоносних судин, що, своєю чергою, сприяє зниженню кров'яного тиску.
Буряк
Ці коренеплоди містять багато нітратів, які перетворюються організмом на оксид азоту, що розслабляє та розширює кровоносні судини і сприяє кровотоку. Нітрати також зменшують навантаження на серце, щоб перекачувати кров по організму, пояснює Карлі Сен-Лоран Босежур, дипломований дієтолог.
Багато досліджень оцінили користь бурякового соку, особливо з урахуванням того, що в ньому багато нітратів. Наприклад, великий мета-аналіз досліджень показав, що щоденне вживання від 70 до 250 мілілітрів бурякового соку протягом 3-60 днів призводить до значного зниження систолічного артеріального тиску.
Крім того, одна порція вареного буряка забезпечує близько 5% добової норми калію і магнію.
Тофу
Дослідження показали, що споживання соєвих продуктів впливає на зниження кров'яного тиску. Вчені вважають, що це пов'язано з рослинними сполуками, що містяться в сої, званими ізофлавонами. Зазначається, що прийом ізофлавонів сприяє розширенню кровоносних судин за рахунок посилення секреції оксиду азоту.
Загалом, тофу містять клітковину, калій і поліненасичені жири, які підтримують здорове функціонування серця і здоров'я судин.
Часник
Часник може допомогти знизити кров'яний тиск у людей, які вже страждають на гіпертонію, завдяки таким сполукам як алліцин, алліїн і S-алліл-L-цистеїн (SAC). Вони борються із запаленням, діють як антиоксиданти і роблять кровоносні судини ширшими, що сприятливо позначається на кровотоці.
Гарбузове насіння
Гарбузове насіння – джерело магнію і калію, мінералів, які допомагають знизити кров'яний тиск і сприяють здоров'ю серця. У кожній унції неочищеного гарбузового насіння міститься 156 мг магнію – 37% від ДВ і 223 мг калію – 5% від ДВ. Ці поживні речовини разом сприяють зниженню кров'яного тиску, тому вони входять до дієти DASH.
Апельсини
«Апельсини містять гесперидин, антиоксидант, який може сприятливо впливати на здоров'я серця», – каже Шана Міней Спенс, магістр наук, дієтолог.
Дослідження показують, що гесперидин надає різну користь для здоров'я серцево-судинної системи, зокрема допомагає знизити кров'яний тиск. Ця сполука підвищує біодоступність оксиду азоту і зменшує запалення, внаслідок чого може сприяти зниженню як систолічного, так і діастолічного артеріального тиску.
До слова, будь-яка людина потребує залізо, так само як вуглеводів, білків та жирів. Цей корисний мікроелемент грає вагому роль у функціонування людського тіла, а його дефіцит негативно відображається на здоров’ї. Дефіцит заліза можна визначити за досить явними ознаками. Про це повідомляють на медичному порталі.
Також нове дослідження науковців демонструє, що куріння може сприяти накопиченню черевного жиру, зокрема особливо небезпечного для здоров'я, вісцерального. Про це пише Addiction.