П'єру Рішару – 90: цікаве про знаменитого французького актора

Акторська кар'єра Рішара розпочалась у 1960-х роках
колаж: glavcom.ua

Рішар протягом життя не лише знімався у кіно, а й успішно займався виноробством

Сьогодні, 16 серпня, французький актор театру і кіно, режисер, комік П'єр Рішар відзначає 90-й день народження.

Рішар відомий такими стрічками як «Блаженний Олександр», «Високий блондин у чорному черевику», «Повернення високого блондина», «Близнюк», «Невдахи», «Татусі», «Втікачі», «Укол парасолькою», «Ліворуч від ліфта» та інші.

Популярний актор народився 16 серпня 1934 року, у місті Валансьєн, департамент Нор, в родині текстильного промисловця. Через знатний родовід над П'єром знущалися однолітки, тож він завоював їхні симпатії тим, що почав їх смішити. 

У 1967 режисер Ів Робер запросив його зніматися у фільмі «Блаженний Олександр». Після цього Рішар знімався у його відомих комедіях.

фото з відкритих джерел

Вісімдесяті стали його зірковим, ударним десятиліттям завдяки співпраці з Жераром Депардьє. Вперше вони знялися разом у 1981 році у «Невдахах». Тандем вийшов неймовірно вдалим. Критики писали, що з часів дуету Бурвіля де Фюнеса у Франції не було нічого подібного.

З Жераром Депардьє у комедійному фільмі «Татусі», 1983 р.
фото з відкритих джерел

Продовження співпраці – «Татусі» та «Втікачі» – виявилося навіть кумедніше завдяки соціальному трагікомічному підтексту. Зоряні актори стали не лише партнерами, а й близькими друзями поза екраном. Жерар Депардьє охоче звеличував талант Рішара в інтерв’ю, назвавши його трагіком за маскою коміка.

Свій перший фільм «Розсіяний» Рішар зняв 1970 року.

У 1996 знявся у комедії грузинського режисера Нани Джорджадзе «Тисяча й один рецепт закоханого кухаря». За роль у цьому фільмі він був удостоєний звання «Найкращий актор».

Актор в 2003 році
фото з відкритих джерел

Окрім власної кіностудії П'єр Рішар, за порадою свого друга, актора й винороба Жерара Депардьє, придбав виноградники на півдні Франції. Щороку він виставляє на продаж кілька десятків тисяч пляшок вина. Його експортують до Бельгії.

11 листопада 2015 року П'єр Рішар завітав до Києва, щоби презентувати вино власного виробництва. Рішара зустрів український співак Олег Скрипка. Під час перебування в Києві, актору подарували українську вишиту сорочку. О. Скрипка сказав, що Рішару сподобались український борщ і вареники. Був гостем передачі Вечірній Київ.

У 2024 році Пʼєр Рішар приєднався до команди United24 та підтримав визвольні змагання України проти російських окупантів.

Нагадаємо, вчора, 15 серпня, у США на 94 році життя померла оскароносна акторка Джина Роулендс, відома за ролями у фільмах «Щоденник пам'яті», «Інша жінка» та багатьма іншими. 

Читайте також: