Експерт розказав, які ризики чекають на Україну на міжнародній арені цього року

Микола Бєлєсков, заступник директора Інституту світової політики
Світлина: Главком / Станіслав Груздєв

У 2019 році Україну чекає доволі складна міжнародна ситуація. Кремль не полишатиме намірів втручатися у президентські та парламентські вибори в Україні. Не зважаючи на економічну стабілізацію в 2016-18 роках та посилення обороноздатності, фактором ризику для країни буде сповільнення світової економіки із можливістю рецесії. Такі оцінки зробив заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

За словами Бєлєскова, важливими фактором ризику для України буде збереження можливості повномасштабної військової агресії РФ, а також спроби Кремля втрутитися в парламентські і президентські вибори.

Окрім того експерт зазначає, що фактором ризику буде і сповільнення світової економіки із можливістю рецесії. «Не зважаючи на економічну стабілізацію, яка тривала останніх два роки, Україна все одно слабко підготовлена до нового спаду в світовій економіці. Я не думаю, що криза настане в 2019, швидше у 2020, хоча фактор Дональда Трампа може підштовхнути, що проблеми у світовій економіці відбудуться раніше», - говорить Бєлєсков.

Він також зауважує, що президент США створює окремі ризики і для офіційного Києва, а кризові явища в ЄС теж можуть не обійти стороною Україну. «Політика глави Білого Дому більше стратегічно невигідна Україні, хоча тактично певні кроки, такі як надання протитанкових ракетних комплексів Javelin, є вигідними для Києва. Варто сказати, що наростання кризових явищ в ЄС ставить на порядок денний питання альтернативи Угоді про асоціацію і ЗВТ як основи зовнішньополітичної стратегії України», - підсумував експерт.

Переглянути запис прес-конференції