Експерт розказав, які ризики чекають на Україну на міжнародній арені цього року

Експерт розказав, які ризики чекають на Україну на міжнародній арені цього року
Микола Бєлєсков, заступник директора Інституту світової політики
Світлина: Главком / Станіслав Груздєв

У 2019 році Україну чекає доволі складна міжнародна ситуація. Кремль не полишатиме намірів втручатися у президентські та парламентські вибори в Україні. Не зважаючи на економічну стабілізацію в 2016-18 роках та посилення обороноздатності, фактором ризику для країни буде сповільнення світової економіки із можливістю рецесії. Такі оцінки зробив заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

За словами Бєлєскова, важливими фактором ризику для України буде збереження можливості повномасштабної військової агресії РФ, а також спроби Кремля втрутитися в парламентські і президентські вибори.

Окрім того експерт зазначає, що фактором ризику буде і сповільнення світової економіки із можливістю рецесії. «Не зважаючи на економічну стабілізацію, яка тривала останніх два роки, Україна все одно слабко підготовлена до нового спаду в світовій економіці. Я не думаю, що криза настане в 2019, швидше у 2020, хоча фактор Дональда Трампа може підштовхнути, що проблеми у світовій економіці відбудуться раніше», - говорить Бєлєсков.

Він також зауважує, що президент США створює окремі ризики і для офіційного Києва, а кризові явища в ЄС теж можуть не обійти стороною Україну. «Політика глави Білого Дому більше стратегічно невигідна Україні, хоча тактично певні кроки, такі як надання протитанкових ракетних комплексів Javelin, є вигідними для Києва. Варто сказати, що наростання кризових явищ в ЄС ставить на порядок денний питання альтернативи Угоді про асоціацію і ЗВТ як основи зовнішньополітичної стратегії України», - підсумував експерт.

Переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: