Відтік кадрів з армії набув катастрофічного рівня – військовий експерт

Валентин Бадрак, директор Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР)

Фото: Главком/ Станіслав Груздєв

ЗСУ залишаються переважно робітничо-селянською армією, куди, крім переконаних патріотів, ідуть переважно молоді люди з так званих депресивних регіонів, де є проблеми з роботою. Відтік кадрів набув катастрофічного рівня. Про це розповів директор Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) Валентин Бадрак під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

У сфері розвитку ЗСУ має місце низка негативних тенденцій.

«ЗСУ залишаються переважно робітничо-селянською армією, куди, крім переконаних патріотів, ідуть переважно молоді люди з так званих депресивних регіонів, де є проблеми з роботою. Відтік кадрів набув катастрофічного рівня. Наприкінці літа 2018 р. стало відомо, що з початку року понад 11 тисяч офіцерів і контрактників звільнилися з ЗСУ», - говорить Бадрак.

За його словами, міністр оборони генерал Полторак у листі прем’єр-міністру прогнозував втратити ще близько 18 тисяч військовослужбовців. «В Україні діє вибірковий призов: у 2018 р. це понад 17 тисяч чоловік, з яких 9010 — на строкову службу до ЗСУ. А також 500 молодших командирів, що свідчить про різке падіння престижу служби в армії», - зазначає військовий експерт.

Він також занепокоєний тим, що недосконала кадрова політика, серйозний рівень небойових втрат, в армії розвиваються такі негативні тенденції як уживання алкоголю й самогубства  – усе це свідчить про помилкову парадигму розвитку ЗСУ. «Лише у січні 2018 р. у ЗСУ з небойових причин загинули 22 військовослужбовці; з них 11, а це половина , вчинили суїцид. В тому числі внаслідок цього існує небезпечний (до 30-40%) некомплект низки бригад», - каже Бадрак.

Також військовий експерт розкритикував закупівлю МВС французьких гелікоптерів для своїх потреб. Експерт вважає, що 2018 рік став роком вкрай негативних явищ, що можуть зруйнувати потенціал оборонно-промислового комплексу України (ОПК).

«Зокрема, було укладено контракт з французькими виробниками вертольотів на суму близько 550 млн євро, який разом із відсотками за кредитом відтягне майже 700 млн євро з українського бюджету. МВС обрало постачання 55 французьких вертольотів (з яких 21 – вживаний) попри наявність вітчизняного виробника – АТ «Мотор Січ» та десятків підприємств – суміжників. Той факт, що парламент ухвалив угоду всліпу, не маючи доступу до документів, свідчить про запровадження потужних маніпулятивних механізмів, які дозволяють не враховувати інтереси вітчизняних підприємств», - сказав Бадрак.

На його переконання такі обставини свідчать про те, що відбувається дисбаланс у фінансуванні. Адже в першу чергу повинні фінансувати озброєння армії. Адже Україна мусить давати відсіч збройній агресії Російської Федерації.

«Більше того, цікавим є те, що оскільки це не держоборонзамовлення , то і не було відкритого конкурсу. Звичайно, вертольоти потрібні і прикордонникам, рятувальникам. Але у нас відбувається наступний прецедент: під час війни міністерство внутрішніх справ має фінансування на озброєння більше, ніж міністерство оборони. Ще раз нагадаю цифри збройні сили отримали  у 2017 році - 650 млн доларів, 2018 р. – 640 млн. доларів. МВС - 700 млн євро тільки на вертольоти. Мені не подобається ця ситуація власне через те, що у нас відбувається дисбаланс фінансування. Ми в першу чергу повинні фінансувати армію , а в другу чергу решту відомств, які мають озброєння», - резюмував Бадрак.

Читайте також матеріал «Главком» «55 вертольотів для Авакова. Чи правильно Україна витратить півмільярда євро?»

Переглянути запис прес-конференції