Гран Прі Австралії. Нещастя Haas приносить перемогу Феттелю у першій гонці сезону

Себастьян Феттель. Фото twitter.com/ausgrandprix

Льюїс Хемілтон несподівано втратив лідерство після сходу Грожана, після чого вже не зміг наздогнати Себастьяна

У неділю, 25 березня, у Мельбурні відкрився новий сезон Формули-1. Як і зазвичай, першою гонкою у році став Гран Прі Австралії.

Напередодні Льюїс Хемілтон просто розгромив, якщо так можна говорити по відношенню до автоперегонів, своїх суперників у кваліфікації. Британець виграв більше шести десятих секунди у Кімі Райкконена та Себастьяна Феттеля, а також встановив новий абсолютний рекорд траси. Цікаво було б подивитися, як би своє швидше коло проїхав Валттері Боттас, однак фін розбив свій болід на початку третього сегменту, тому підсумкового часу в останньому відтинку кваліфікації не показав.

У результаті Mercedes була змушена замінити коробку передач на боліді Боттаса, через що він втратив п’ять місць на стартовій решітці. Крім того, штраф у вигляді втрати трьох позицій отримав ще і Даніель Ріккардо.

Хемілтон на старті зумів відстояти своє перше місце. Обидві Ferrari спробували нав’язати боротьбу чинному чемпіону, але той відтіснив суперників. Райкконен так і залишився другим, а Феттель – третім. Макс Ферстаппен атакував у цей момент Ferrari, але сам пропустив уперед Кевіна Магнуссена на Haas.

Першим пілотом, який зійшов у новому сезоні, став росіянин Сергій Сироткін. Дебютант Формули-1 в Австралії проїхав тільки п’ять повноцінних кіл у гонці, а на шостому зупинився. Згодом ледь не вилетів Ферстаппен – його розвернуло в одному з поворотів, але нідерландець втримався на трасі, втративши три сходинки.

Команда Haas проводила чудову гонку, поки гонщики не почали заїжджати на свої піт-стопи. Спочатку Магнуссен скинув швидкість. Як виявилося, через проблеми з кріпленням заднього лівого колеса. Кевін зупинився у четвертому повороті та припинив боротьбу на Гран Прі. З аналогічною проблемою зіткнувся і Ромен Грожан, у якого виникли проблеми з кріпленням переднього лівого колеса. Просто жахливо відпрацювали механіки Haas на піт-лейн, чим позбавили своїх пілотів очок у Мельбурні.

Грожан зупинився у небезпечному місці, тому було оголошено режим віртуального автомобіля безпеки. Саме у цей момент і вирішилася доля переможця. Хемілтон поїхав на піт-стоп відразу ж після після оголошення віртуального автомобіля безпеки, а Феттель залишився на трасі ще на коло. Що у підсумку дозволило Себу залишитися першим і після своєї зупинки. У Mercedes були розгублені такою подією, адже вони вважали, що все гаразд.

Хемілтон, можливо, і випередив би Феттеля на трасі, адже його шини все розігрілися, але обгони були ж заборонені у зв’язку з режимом сейфті-кару. І Льюіс через це залишився другим. Британець потім намагався випитати у своєї команди, чи це його помилка була, але у боксах Льюїса лише заспокоювали на словах.

Зрештою, організатори гонки вирішили випустити на трасу реальний автомобіль безпеки, який протримав пілотів до 31-го кола. Саме тоді і відбувся рестарт. Феттель, загалом, спокійно зберіг своє лідерство. Враховуючи, що обгонів в Австралії майже завжди обмаль, то шансів у Хемілтона залишалося небагато.

Льюїс кілька разів підвищував темп, наближався до Феттеля, але кожного разу йому чогось не вистачало – то помилка на гальмуванні, то вже незадовільний стан гуми. Отож, Феттель виграв Гран Прі Австралії, здобувши 48-му перемогу у кар'єрі, третю – у Мельбурні, а також другу поспіль – на трасі в «Альберт-парку». В Австралії німець в 100-й раз за кар'єру піднявся на подіум.

[TWITTER]

[/TWITTER]

Льюїс Хемілтон фінішував другим, Кімі Райкконен піднявся на третю сходинку подіуму. Зазначимо, що у першій десятці у повному складі фінішували відразу п'ять команд: Ferrari, Mercedes, Red Bull Racing, Mclaren і Renault. Аж 12 очок на цьому Гран Прі здобула Mclaren, яка мала проблеми протягом фактично усього минулого року. А Фернандо Алонсо навіть фінішував п’ятим, за що був названий «Гонщиком дня».

Результати Гран Прі Австралії:

1. Себастьян Феттель (Ferrari) – 1:29.33.283
2. Льюїс Хемілтон (Mercedes AMG) - +5.036
3. Кімі Райкконен (Ferrari) - +6.309
4. Даніель Ріккардо (Red Bull Racing) - +7.069
5. Фернандо Алонсо (McLaren) - +27.886
6. Макс Ферстаппен (Red Bull Racing) - +28.945
7. Ніко Хюлькенберг (Renault Sport) - +32.671
8. Валттері Боттас (Mercedes AMG) - +34.339
9. Стоффель Вандорн (McLaren) - +34.921
10. Карлос Сайнс-молодший (Renault Sport) - +45.722
11. Серхіо Перес (Force India) - +46.817
12. Естебан Окон (Force India) - +1:00.278
13. Шарль Леклер (Sauber) - +1:15.759
14. Ленс Стролл (Williams) - +1:18.288
15. Брендон Гартлі (Toro Rosso) - +1 коло

Зійшли:

Ромен Грожан (Haas) – DNF (24-те коло)
Кевін Магнуссен (Haas) – DNF (22-ге коло)
П’єр Гаслі (Toro Rosso) – DNF (13-те коло)
Маркус Ерікссон (Sauber) – DNF (5-те коло)
Сергій Сироткін (Williams) – DNF (4-те коло)

Особистий залік пілотів:

1. Себастьян Феттель (Ferrari) – 25
2. Льюїс Хемілтон (Mercedes AMG) – 18
3. Кімі Райкконен (Ferrari) – 15
4. Даніель Ріккардо (Red Bull Racing) – 12
5. Фернандо Алонсо (McLaren) – 10
6. Макс Ферстаппен (Red Bull Racing) – 8
7. Ніко Хюлькенберг (Renault Sport) – 6
8. Валттері Боттас (Mercedes AMG) – 4
9. Стоффель Вандорн (McLaren) – 2
10. Карлос Сайнс-молодший (Renault Sport) – 1

Кубок конструкторів:

1. Scuderia Ferrari – 40
2. Mercedes AMG Petronas Motorsport – 22
3. Aston Martin Red Bull Racing – 20
4. McLaren F1 Team – 12
5. Renault Sport Formula 1 Team – 7

«Главком»