Продовжують справу Андрія Шевченка. Європейські ЗМІ про українських гравців за кордоном

Руслан Маліновський забиває з пенальті
Фото: twitter.com/krcgenkofficial

Зокрема, Андрій Лунін нарешті дебютував в Іспанії

Спортивна редакція «Главкома» продовжує ретельно відстежувати виступи українських футболістів, які захищають кольори своїх команд у різних європейських чемпіонатах. Увагу шанувальників українських талантів постійно приковують наші гравці у кількох першостях, цього разу – насамперед у Іспанії та Англії.

«Главком» не проходить повз виступи наших хлопців – вашій увазі найпомітніші коментарі іноземних видань до гри українських виконавців.

Колишній голкіпер «Дніпра» та «Зорі» Андрій Лунін нарешті дебютував за новий клуб. Іспанський «Леганес» (цей клуб Луніна, нагадаємо, в мадридського «Реала» орендував) з Андрієм у складі зіграв внічию у матчі 1/16 фіналу Кубку Іспанії проти «Райо Вальєкано» (рахунок гри 2:2). Андрій відіграв на полі всі 90 хвилин і, серед іншого, встановив новий рекорд – тепер він є наймолодшим українським дебютантом у клубі вищого дивізіону Іспанії. Дмитра Чигринського, який зіграв перший матч у складі каталонської  «Барселони» в 22 повних роки, новий рекордсмен обійшов на три роки. Зараз Луніну – 19. Андрій – 10-й український футболіст в клубі Прімери Іспанії.

А що ж про гру нашого воротаря пишуть іспанські акули пера? Журналісти AS виступ нашого хлопця прокоментували наступним чином:

«…Лунін довго чекав свого дебюту, й врешті має один матч у своєму активі в іспанському футболі. Каші він не зіпсував, проте в епізодах із пропущеними голами від нього, можливо, можна було очікувати більшого… На іншій шальці терезів в нього кілька дотепних дій на благо своєї команди…»

Футболіст бельгійського «Генка», півзахисник збірної України Руслан Маліновський, продовжує заробляти бали в очах скаутів провідних клубів Західної Європи. Без сумніву, наразі Руслан є найсильнішим футболістом з українським паспортом у провідному чемпіонаті Старого світу й, по суті, виступає головним продовжувачем «справи» найвідомішого нашого співвітчизника в західноєвропейському футболі – мова про Андрія Шевченка.

Цього разу в матчі вищого дивізіону чемпіонату Бельгії, Ліги Жупілє, в грі проти «Антверпена», Руслан забив два голи. Українець вийшов у стартовому складі і протягом чотирьох хвилин двічі забив з пенальті. Як повідомляє офіційний «Твіттер» «Генка», за підсумками поєдинку українець був визнаний гравцем матчу. Зазначимо, що це друге поспіль визнання Руслана. У 12-му, попередньому турі, в матчі проти «Стандарда» Маліновський також був найкращим на полі.

Забивши два м'ячі у ворота «Антверпена», а крім того, віддавши в цьому матчі ще й гольову передачу, Маліновський довів число результативних дій в поточному сезоні за свій клуб до 18-ти. Тим самим, хавбек «Генка» вже перекрив особисте досягнення, датоване позаминулим сезоном. Тоді в 42-х поєдинках у нього було 16 очок за системою «гол + пас». У поточному сезоні це вже другий випадок, коли Руслану вдається зробити три результативні дії в одному поєдинку (в першому турі бельгійської першості він забив гол і віддав дві результативні передачі в зустрічі з «Локереном»). За весь час виступу в футболці «Генка» наш футболіст виконує в середньому за гру по 0,46 результативних дії. Для порівняння, граючи за «Зорю», він мав 21 бал за системою «гол + пас» в 59-ти поєдинках – по 0,36 за матч.

Автори Sporza очікувано коментують виступ Маліновського схвально:

«…Ще один феєричний матч Маліновського. Півзахисник «Генка» впевнено тримає планку лідера своєї команди й одного з кращих футболістів усього чемпіонату. Він встигає й у обороні, й у атаці, а це – показник якісного представника середньої лінії…».

Інший хавбек збірної України, Олександр Зінченко, зіграв за свій «Манчестер Сіті» в 1/8-й фіналу Кубка ліги Англії проти «Фулгема». Українець провів третій матч за «містян» в поточному» сезоні (результативних дій у його активі наразі нема). Зінченко вийшов у стартовому складі «блакитного місяця» на лівому фланзі оборони в тактичній побудові 4-3-3 й залишився на полі до фінального свистка. Олександр був не надто активним попереду, але більшу частину часу провів на половині поля суперника. Непогано взаємодіяв на своєму фланзі з Лероєм Сане й зумів віддати кілька своїх фірмових діагоналей. Зінченко виграв 10 єдиноборств з 13-ти й чотири рази вдало відібрав м’яча. На атаку Олександр попрацював теж непогано. В сумі виконав 98 передач з точністю 93%: три з них були гострими. В активі Олександра один удар по воротах суперника, коли м’яча заблокував захисник.

Кореспонденти регіонального видання Manchester Evening News оцінили роботу Олександра на сім балів і прокоментували виступ Зінченка наступним чином:

«…Зінченко був яскравим, різким і креативним в підтримці Сане на лівому фланзі… Відомо, що він розглядає можливість переходу з «Манчестер Сіті» в інший клуб, проте керівництво може його переконати, якщо українець продовжить грати в тому ж дусі…».

Ресурс City Watch поставив Олександру так само «сімку», а на словах написав наступне:

«…В особі Зінченка «Манчестер Сіті» має дуже здібного гравця, який може без проблем закрити різні позиції на полі в системі Гвардіоли. Проти «Фулгема» він знову зіграв на лівому фланзі оборони й добре впорався зі своїм завданням, здійснивши кілька вдалих відборів…».

Максим Салівон, для «Главкома»