Українські в’язниці змінять правила внутрішнього розпорядку відповідно до міжнародних стандартів

Доповідь підготовлена експертами Харківської правозахисної групи, ГО «Альянс Української Єдності»

Сьогодні, 3 жовтня в приміщенні інформаційного агентства «Главком» відбулась презентація доповіді правозахисних організацій «Чи отримає українська в’язниця європейське обличчя?»
Учасники:
  • Андрій Діденко, координатор програм Харківської правозахисної групи;
  • Павло Федоров, ГО «Альянс Української Єдності».
Дивіться трансляцію прес-конференції тут:

Наказом Міністерства юстиції України № 2822/5 від 28.08.2018 року затверджено в новій редакцій Правила внутрішнього розпорядку установ виконання покарань. Попри гучні декларації керівництва Міністерства юстиції про реформування пенітенціарної системи в підсумку на рівні ключового в пенітенціарній сфері нормативно-правового акту відбулися косметичні зміни в бік покращення.

В цілому ПВР залишає в собі незмінну радянську парадигму з каральними рудиментами, які залишилися від ГУЛАГу. В доповіді проаналізовано окремі положення Правил внутрішнього розпорядку (ПВР) установ виконання покарань в контексті рекомендацій правозахисників, українських і міжнародних експертів, рекомендацій Європейського Комітету з запобігання катувань, практики Європейського суду з прав людини. Доповідь підготовлена експертами Харківської правозахисної групи, ГО «Альянс Української Єдності».

В доповіді використані матеріали дослідження радника з правової реформи Консультативної місії Європейського Союзу Вадима Човгана «Як викорінити радянщину з української в’язниці. Зміни до правил внутрішнього розпорядку УВП та СІЗО у світлі міжнародних стандартів».