Каліфорнія видала перший дозвіл на перевезення пасажирів безпілотними автомобілями

Zoox стала першою, що отримала дозвіл на перевезення пасажирів

Каліфорнія дозволила возити пасажирів безпілотними автомобілями Zoox

Комісія з питань комунального обслуговування штату Каліфорнія видала перший дозвіл на перевезення пасажирів безпілотними автомобілями. Дозвіл отримала компанія Zoox, він буде чинний протягом трьох років, повідомляє TechCrunch.

З розвитком технологій безпілотних автомобілів все більше компаній переходять від випробувань на закритих полігонах до випробувань на дорогах загального користування, однак всередині машин і раніше знаходяться інженери і водії-випробувачі, а не звичайні пасажири - до такого рівня поки що дійшли тільки окремі компанії, які володіють великими ресурсами.

У Каліфорнії випробоувати на дорогах загального користування свої безпілотні машини можуть більше 60 компаній, однак Zoox стала першою, що отримала дозвіл на перевезення пасажирів. У різних штатах США по-різному регулюються подібні експерименти і лояльніше, ніж Каліфорнія, до безпілотних автомобілів відноситься тільки Аризона, де Waymo недавно дозволили перевозити пасажирів на комерційній основі (причому експеримент пройде в тому ж місті, в якому на початку цього року відбулася перша в історії смерть пішохода з вини безпілотного автомобіля Uber).

На час випробувань Zoox заборонено брати з пасажирів плату, а безпілотний автомобіль будуть страхувати від помилок фахівці компанії. Дозвіл, отриманий компанією, буде діяти до грудня 2021 року. У планах Zoox до 2020 року запустити сервіс безпілотного таксі з автопарком з повністю автономних електромобілів.

TechCrunch окремо зазначає, що у Комісії з питань комунального обслуговування штату Каліфорнія заплановано два таких експерименти, причому в рамках другого передбачається, що компанії-учасники запустять машини вже без водіїв-випробувачів.