Науковці пропонують використовувати медуз як добриво

Медузи аурелії

За дослідженням науковців Токійського університету, знесолені та висушені залишки медуз дуже ефективне органічне добриво

Воно не лише підвищує вміст поживних речовин у ґрунті, але й пригнічує ріст бур’янів, пише газета Експрес. Такий висновок вчені зробили, коли почали використовувати новацію на рисових полях.

Звідки виникла така ідея?

Щоб досягти більших врожаїв у вирощуванні рису, японські аграрії традиційно застосовували велику кількість синтетичних добрив та пестицидів. Науковці шукали цьому альтернативу. І знайшли її: добрива з медуз, яких в тихоокеанській країні не бракує, — це своєрідне «два в одному». Поле завдяки цьому насичується азотом, одночасно пригнічується ріст бур'янів.

Як сировину японці застосовують медуз аурелій. Це один з найпоширеніших і в Чорному, і в Азовському морях видів. Тож, можливо, і українським аграріям є сенс взяти на озброєння досвід японських колег?

«Подібна технологія нам добре відома, — каже Леонід Ізергін, директор Інституту рибного господарства та екології моря. — Ще наприкінці 70-х — на початку 80-х років минулого століття у нашому інституті проводилися дослідження використання медуз як добрива».

Технологія нескладна

Безпосередньо на судні медузи розбивалися на дрібні шматочки, які потім подавалися у трюм. Після цього ця маса закачувалася в звичайні поливні машини й потім розкидалася на поля перед посівом. Масу вносили на ріллю поверхнево, а зверху — шар ґрунту. Через три доби проводили посів озимої пшениці.

«До складу рідкої маси з медуз входять цінні органічні й біологічно активні речовини (загалом 17 найважливіших амінокислот, зокрема білки, азот, фосфор тощо), які є основними елементами біогенного живлення рослин, стимулюють їх розвиток, сприяють більшій врожайності», - каже Ізергін.

«Добриво з медузи містить високу концентрацію органічної речовини, яка відіграє важливу роль у поліпшенні фізичної структури ґрунту, — відзначає Євген Скрильник, завідувач лабораторії ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського». — Важливо й те, що медузи добре «витягують» із землі радіонукліди, важкі метали. Це актуально і для Японії, що пережила аварію на АЕС, і для України. А ще маса з медуз добре утримує в ґрунті вологу, якої бракує у південних областях».