Науковці пропонують використовувати медуз як добриво

Науковці пропонують використовувати медуз як добриво
Медузи аурелії

За дослідженням науковців Токійського університету, знесолені та висушені залишки медуз дуже ефективне органічне добриво

Воно не лише підвищує вміст поживних речовин у ґрунті, але й пригнічує ріст бур’янів, пише газета Експрес. Такий висновок вчені зробили, коли почали використовувати новацію на рисових полях.

Звідки виникла така ідея?

Щоб досягти більших врожаїв у вирощуванні рису, японські аграрії традиційно застосовували велику кількість синтетичних добрив та пестицидів. Науковці шукали цьому альтернативу. І знайшли її: добрива з медуз, яких в тихоокеанській країні не бракує, — це своєрідне «два в одному». Поле завдяки цьому насичується азотом, одночасно пригнічується ріст бур'янів.

Як сировину японці застосовують медуз аурелій. Це один з найпоширеніших і в Чорному, і в Азовському морях видів. Тож, можливо, і українським аграріям є сенс взяти на озброєння досвід японських колег?

«Подібна технологія нам добре відома, — каже Леонід Ізергін, директор Інституту рибного господарства та екології моря. — Ще наприкінці 70-х — на початку 80-х років минулого століття у нашому інституті проводилися дослідження використання медуз як добрива».

Технологія нескладна

Безпосередньо на судні медузи розбивалися на дрібні шматочки, які потім подавалися у трюм. Після цього ця маса закачувалася в звичайні поливні машини й потім розкидалася на поля перед посівом. Масу вносили на ріллю поверхнево, а зверху — шар ґрунту. Через три доби проводили посів озимої пшениці.

«До складу рідкої маси з медуз входять цінні органічні й біологічно активні речовини (загалом 17 найважливіших амінокислот, зокрема білки, азот, фосфор тощо), які є основними елементами біогенного живлення рослин, стимулюють їх розвиток, сприяють більшій врожайності», - каже Ізергін.

«Добриво з медузи містить високу концентрацію органічної речовини, яка відіграє важливу роль у поліпшенні фізичної структури ґрунту, — відзначає Євген Скрильник, завідувач лабораторії ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського». — Важливо й те, що медузи добре «витягують» із землі радіонукліди, важкі метали. Це актуально і для Японії, що пережила аварію на АЕС, і для України. А ще маса з медуз добре утримує в ґрунті вологу, якої бракує у південних областях».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: