Японські вчені зробили крок до отримання штучних яйцеклітин людини

Досягнення допоможе створити технологію для отримання людської яйцеклітини

Група японських дослідників використала людські iPS клітини (індуковані плюрипотентні стовбурові клітини) для створення незрілих репродуктивних клітин, які можуть розвинутися в яйцеклітини. Це перше в світі досягнення подібного роду.

Індуковані плюрипотентні стовбурові клітини можуть розвиватися в будь-які тканини організму. Дослідники перетворили їх в клітини, які є першоджерелом репродуктивних клітин.

Група повідомляє, що це досягнення допоможе створити технологію для отримання людської яйцеклітини з iPS клітин. Вони додають, що з'ясування того, як формується яйцеклітина допоможе пояснити причини безпліддя.

Індуковані плюрипотентні стовбурові клітини мають майже такі ж властивості, що й ембріональні стовбурові клітини, але походять вони не з ембріону. Це знімає багато етичних проблем, пов'язаних з практичним застосуванням стовбурових клітин. Крім того, індуковані плюрипотентні стовбурові клітини отримують з диференціювання клітин самого пацієнта, а це означає, що iPS клітини можуть бути повернуті пацієнтові без ризику імунного відторгнення, що дуже важливо для будь-якої трансплантації стовбурових клітин.