Десятки тисяч угорців протестували проти контролю Орбана над ЗМІ

Організатори акції кажуть про перетворення державних ЗМІ на «машину пропаганди»

Десятки тисяч угорців вийшли на протест у Будапешті в суботу, 21 квітня. Вони незадоволені контролем влади над ЗМІ. На думку демонстрантів, саме це допомогло чинному прем'єрові Віктору Орбанові отримати переконливу перемогу на парламентських виборах у квітні. Державні медіа маніфестанти називають «машиною пропаганди», передає агенція Reuters.

«Наша мета - позбавити орбанівську партію «Фідес» контролю над суспільними ЗМІ. Але це й завдання для опозиційних партій, позаяк вони також відповідальні за нинішню ситуацію», - кажуть організатори акції.

[TWITTER]

[/TWITTER]

[TWITTER]

[/TWITTER]

«Фідес» разом із союзними християнськими демократами зберегла конституційну більшість у парламенті, Орбан втретє поспіль очолив уряд. Популярний в Угорщині, політик конфліктує з Євросоюзом, зокрема через питання біженців, яких Будапешт відмовляється приймати.

Паралельно в уряду Орбана триває конфлікт із американським мільярдером, пропагандистом ліберальних цінностей Джорджем Соросом. Фінансована останнім організація «Фундація відкритого суспільства» (ФВС) базована у Будапешті.

Прем'єр вважає, що легендарний інвестор прагне заселити Угорщину мігрантами з Африки та Близького Сходу та знищити «угорськість». Планований владою закон щодо недержавних організацій може позбавити її можливості працювати в Угорщині, тож ФВС роздумує над переміщенням штаб-квартири до Берліна.

Нагадаємо, 14 квітня у центрі столиці Угорщини, Будапешта, відбувалася антиурядова акція протесту, в якій взяли участь десятки тисяч людей. Люди заповнили усю площу Лайоша Кошута в центрі Будапешта і бічні вулиці.

Протестувальники вимагали проведення нових парламентських виборів в Угорщині. На думку промовців, в основному молодих громадян, які не представляли конкретних партій чи політичних рухів, на минулих виборах провладна коаліція вдалася до фальсифікацій і залякування виборців, розпалювання ненависті і поширення брехні.