Десятки тисяч угорців протестували проти контролю Орбана над ЗМІ

Десятки тисяч угорців протестували проти контролю Орбана над ЗМІ

Організатори акції кажуть про перетворення державних ЗМІ на «машину пропаганди»

Десятки тисяч угорців вийшли на протест у Будапешті в суботу, 21 квітня. Вони незадоволені контролем влади над ЗМІ. На думку демонстрантів, саме це допомогло чинному прем'єрові Віктору Орбанові отримати переконливу перемогу на парламентських виборах у квітні. Державні медіа маніфестанти називають «машиною пропаганди», передає агенція Reuters.

«Наша мета - позбавити орбанівську партію «Фідес» контролю над суспільними ЗМІ. Але це й завдання для опозиційних партій, позаяк вони також відповідальні за нинішню ситуацію», - кажуть організатори акції.

«Фідес» разом із союзними християнськими демократами зберегла конституційну більшість у парламенті, Орбан втретє поспіль очолив уряд. Популярний в Угорщині, політик конфліктує з Євросоюзом, зокрема через питання біженців, яких Будапешт відмовляється приймати.

Паралельно в уряду Орбана триває конфлікт із американським мільярдером, пропагандистом ліберальних цінностей Джорджем Соросом. Фінансована останнім організація «Фундація відкритого суспільства» (ФВС) базована у Будапешті.

Прем'єр вважає, що легендарний інвестор прагне заселити Угорщину мігрантами з Африки та Близького Сходу та знищити «угорськість». Планований владою закон щодо недержавних організацій може позбавити її можливості працювати в Угорщині, тож ФВС роздумує над переміщенням штаб-квартири до Берліна.

Нагадаємо, 14 квітня у центрі столиці Угорщини, Будапешта, відбувалася антиурядова акція протесту, в якій взяли участь десятки тисяч людей. Люди заповнили усю площу Лайоша Кошута в центрі Будапешта і бічні вулиці.

Протестувальники вимагали проведення нових парламентських виборів в Угорщині. На думку промовців, в основному молодих громадян, які не представляли конкретних партій чи політичних рухів, на минулих виборах провладна коаліція вдалася до фальсифікацій і залякування виборців, розпалювання ненависті і поширення брехні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: