Експерти б'ють на сполох, заявляючи про масову загибель коралів по всьому світу

Вчені заявили про масову загибель коралів по всьому світу
Фото: АР

Світ втратив близько 14 відсотків коралів менш ніж за десять років

У період з 2009-го до 2018 року Світовий океан втратив близько 14 відсотків коралів, повідомляє The Guardian з посиланням на звіт, опублікований Глобальною мережею моніторингу коралових рифів.

Вчені проаналізували стан коралових рифів і виявили, що менш ніж за десять років світ втратив 11,7 тисячі квадратних метрів коралів – більше, ніж площа всіх живих рифів в Австралії.

У звіті представлені дані, зібрані 300 фахівцями з 73 країн за 40 років.

Масову втрату коралів вчені пояснюють їх знебарвлення, спровокованим підвищенням температури води. Одне таке знебарвлення в 1998 році призвело до знищення 8 відсотків усіх коралів (близько 6,5 тисячі квадратних метрів), причому найбільший негативний вплив на рифи було зафіксовано в Індійському океані, Японії та Карибському басейні.

Експерти б'ють на сполох, заявляючи, що зміни клімату становлять величезну загрозу збереження коралів. Але в оприлюдненому звіті є і обнадійливі дані: вчені виявили, що багато рифів змогли пережити негативний зовнішній вплив і зберегли потенціал до відновлення при правильних умовах.

Коралові рифи покривають всього 0,2 відсотка дна океану, але в них живуть не менше чверті всіх морських мешканців. Загибель коралів пов'язують, крім підвищення температури води, з неконтрольованим виловом риби, нестійким розвитком прибережних районів і погіршенням якості води.