Головний банк Данії використовувався росіянами для відмивання грошей

15 млн євро стосуються вбивства Сергія Магнітського

Відповідно до рішення паризького суду (Tribunal de Grande Instance), відділення головного банку Данії (Danske Bank) в Естонії використовувалося для переведення 15 млн євро, які були отримані через уникнення від сплати податків і масштабної шахрайської діяльності, із РФ до Франції.

Дані операції здійснювалися протягом 2008-2011 років, пише у своєму матеріалі видання EU Observer.

Таким чином, зареєстрована в Белізі російська компанія Argenta Systems переправляла викрадені гроші через Danske Bank на рахунки французької фірми Decobat. Далі ці гроші витрачалися на купівлю нерухомості, яхт і предметів мистецтва.

В рішенні сказано, що датський позичальник робив ці операції через «численну кількість трансакцій, при цьому організованим чином». Дебіторські записи були «без жодних економічних пояснень» і «мали на меті приховати кінцеву інстанцію отримувача відмитих грошей, які б мали можливість користуватися ними за кордоном».

У якості покарання банк можуть зобов’язати платити штраф.

Французькі органи влади почали роботу над цією справою після позову, який подав Вільям Браудер у 2013 році. Даний бізнесмен відомий своєю кампанією за покарання винних у вбивстві у 2009 році Сергія Магнітського, адвоката, який працював на нього. Дана сума є частиною від 194 млн євро, які були привласнені російськими правоохоронними органами, що і викликало протести Сергія Магнітського і його подальше вбивство.

Цікаво і те, що естонське відділення Danske Bank, як визнав у вересні 2017 року сам банк, використовувався для відмивання грошей із Азербайджану.