Коронація Чарльза III: британський монарх надягне унікальний аксесуар

Чарльза ІІІ коронують 6 травня
фото з відкритих джерел

Урочистості відбудуться у лондонському Вестмінстерському абатстві 6 травня

Історичну корону Святого Едуарда, яка використовувалась під час коронації монархів в Англії упродовж понад 350 років, було вивезено з Лондонського Тауера для підготовки до коронації Чарльза III.

Чарльз III буде увінчаний Короною Святого Едуарда під час урочистої церемонії, яка відбудеться у лондонському Вестмінстерському абатстві 6 травня.

На відміну від королівських весіль, коронація є державною подією: уряд оплачує її та обирає список гостей. Видання The Guardian зібрало кілька цікавих фактів про майбутню коронацію монарха.

Архієпископ Кентерберійський покладе на голову Чарльза корону Святого Едуарда, датовану 1661 роком. Це культова золота корона з коштовностей Лондонського Тауера, всипана 444 кольоровими дорогоцінним каміннями, включно з рубінами, гранатами, сапфірами та турмалінами, наповнена фіолетовим оксамитом і облямована хутром. Її надягає монарх лише в момент самої коронації, частково тому, що вона важить 2,23 кг. За правилами, цю корону монарх носить після коронації на державних відкриттях парламенту або інших офіційних урочистих заходах.

Мати Чарльза – Єлизавета ІІ – у день коронації також коронувалася цією короною, але потім носила іншу – корону Британської імперії, яка була створена 1937 року для коронації батька Єлизавети II – короля Георга VI – компанією Garrard & Co.

Раніше перша леді України Олена Зеленська зустрілася з королем Чарльзом ІІІ у Лондоні. 

Днем раніше Олена Зеленська побувала в офіційній резиденції прем'єр-міністра Великої Британії. Вона зустрілася із новим прем'єр-міністром країни Ріші Сунаком та його дружиною Акшатою Мурті. Акшата Мурті зустріла Олену Зеленську біля входу до резиденції. Вони прикрасили різдвяну ялинку, встановлену перед будинком прем'єр-міністра.