ОБСЄ закликала Росію скасувати багатомільйонний штраф The New Times

В ОБСЄ закликали Росію скасувати штраф The New Times
Фото: Reuters

Тверський районний суд Москви оштрафував російський журнал The New Times на 22 млн рублів

Російська влада повинна скасувати судовий штраф у розмірі 22 млн рублів (майже 9,5 млн грн), накладений на журнал The New Times.

Про це заявив представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір, йдеться на сайті організації.

«Виключно високий штраф, накладений на The New Times, є безпрецедентним рішенням, яке завдає шкоди свободі ЗМІ в Росії. Я закликаю владу скасувати це рішення і сподіваюся, що воно буде скасовано за апеляцією. Я знову закликаю владу внести поправки до чинного законодавства про «іноземних агентів», щоб уникнути подібних ситуацій у майбутньому», - сказав Дезір.

Він нагадав, що одним із важливих зобов'язань держав-членів ОБСЄ є збереження свободи слова і плюралізму ЗМІ.

«Російській Федерації слід уникати непотрібних і невідповідних заходів, які можуть послабити плюралізм ЗМІ, тому закон про «іноземних агентів» необхідно терміново змінити», - підкреслив він.

Як нагадує DW, 26 жовтня Тверський районний суд Москви оштрафував російський журнал The New Times і його головного редактора Євгенію Альбац на 22 млн рублів.

Видання звинуватили в несвоєчасному наданні до Роскомнадзору інформації про іноземне фінансування.

У рішенні суду сказано, що The New Times не відзвітувався про отримання від Фонду підтримки свободи преси 22,2 млн рублів. Цей фонд включений Мін'юстом РФ до списку «іноземних агентів».