Російський експерт пояснила, чому росіяни бігли голосувати за Путіна

Лілія Шевцова

«Люди сприйняли опозицію як фрагментований політичний цирк»

У 2018 році на президентських виборах у Росії Володимир Путін переміг із результатом 77%, отримавши таким чином перемогу над «самим собою» версії 2012-го року, коли він набрав 64% голосів виборців. Чому цього року росіяни знову «бігли голосувати» за Путіна, пояснила в інтерв’ю «Главкому» російський політолог, дослідник Chatham House (Королівський інститут міжнародних відносин, Лондон) Лілія Шевцова.

За словами політолога, є кілька мотивів, за якими росіяни голосували за Путіна.

«Перший - це природне нагнітання напруженості. Є в Росії традиція - підтримати лідера і об'єднатися в момент небезпеки навколо Кремля. Отже, «ракетна промова» Путіна, як і вкидання Росії у військову парадигму, зіграли свою роль. Це не дивлячись на те, що нація в цілому не готова до конфронтації із зовнішнім світом», - пояснила Шевцова.

Зіграли й інші мотиви. Одним із них політолог вважає радянський синдром ритуалу, коли люди зазвичай сім'ями ходили на вибори, тобто «традиція продовжується».

Також вона відзначила адміністративний контроль, «коли бюджетників за руку водили на вибори».

Шевцова підкреслила, що, між іншим, зіграла свою роль і відсутність альтернативи, люди сприйняли опозицію як фрагментований політичний цирк.

Політолог також звернула увагу на такий фактор як страх – «Страх навіть не перед владою, а страх втрати стійкості, страх обвалу держави»…

Повну версію інтерв’ю читайте тут: Лілія Шевцова: Ніколи російське суспільство з часу розпаду СРСР не було настільки деморалізованим, як зараз.