США не відмовляються від двох великих баз на Близькому Сході

Американці заперечили такі чутки

Представники американського Міністерства оборони заявляють, що Вашингтон не має жодного наміру відмовлятися від використання баз Аль-Удейд в Катарі і Інджирлік в Туреччині, що є двома найбільшими авіабазами на Близькому Сході, якими користуються США. Про це повідомляє видання Military Times.

Новину про подібні плани США опублікував ізраїльський портал DEBKAfile, який спеціалізується на питаннях розвідки і безпеки в регіоні. Цей портал стверджував, що лідери США і Саудівської Аравії домовилися під час зустрічі про переведення до останньої американської авіації із Катару. Так само американські ЗМІ на початку березня повідомляли про плани США залишити базу в Туреччині. Проте Центральне командування США заперечило ці повідомлення.

Туреччина обмежує використання американцями бази Інджирлік на фоні протиріч щодо підтримки Вашингтоном загонів курдської самооборони YPG в Сирії. В той же час, Міністр оборони Катару Халід Бінь Мохаммад Аль Атіях заявив в лютому 2018 року про те, що Доха розраховує на розширення бази Аль-Удейд.

Нагадаємо, раніше НАТО підтвердила, що приступила до розгортання перших батарей зенітно-ракетних комплексів (ЗРК) Петріот у Туреччині поруч із сирійською кордоном. Зазначалося, що частина військовослужбовців і обладнання вже прибула на військово-повітряну базу Інджирлік в провінції Адана.