У Африці суворі обмеження через коронавірус: у деяких країнах порушників розстрілюють

У більшості країн дотримання карантину контролює поліція та армія

Станом на 31 березня в Африці зафіксовано майже 6000 випадків, 197 людей померли

Африка наразі ще залишається континентом з найменшим рівнем поширення коронавірусу. Лікарі виявили тут станом на 31 березня майже 6000 випадків, 197 людей померли. Проте частина країн вже почала запроваджувати жорсткий карантин або комендантську годину.

Хоча в багатьох країнах Африки літні люди складають невелику частку населення, тут є чимало людей з послабленою імунною системою — ВІЛ-інфіковані, хворі на туберкульоз (за даними ВООЗ, 25% смертей від цієї хвороби припадає саме на Африку) або малярію, люди, які голодують або недоїдають. Всі вони є уразливою категорією для коронавірусу.

Найбільш суворий карантин встановили у Південно-Африканській Республіці, де захворіла найбільша кількість людей на континенті - станом на 31 березня 1353 людей, з яких п’ятеро померли.

Президент ПАР Сиріл Рамафоса запровадив карантин 26 березня на три тижні. У країні заборонили всі зібрання, продаж алкоголю та сигарет, виходити на вулицю для пробіжок або прогулянок з собаками, можна залишати будинки лише для купівлі важливих продуктів у супермаркеті чи аптеці.

Контролює дотримання карантину поліція та армія, подекуди створили блокпости.

Президент Рамафоса також оголосив створення фонду солідарності для допомоги малому бізнесу. Окрім того, Південна Африка споруджує стіну висотою 1,8 метра на кордоні з Зімбабве, побоюючись, що мешканці сусідньої країни втікатимуть від медичної допомоги в ПАР.

Президент Зімбабве Еммерсон Мнангагва минулого тижня оголосив у країні стан національної катастрофи.

Це сталося через два тижні після заяви міністерки оборони країни Оппа Мучінгурі-Кашірі, яка назвала коронавірус проблемою західних країн.

Пізніше президент Зімбабве Мнангагва заборонив всі зібрання та закрив школи, а з 30 березня запровадив жорсткий карантин на 21 день.

Як повідомляє з Зімбабве кореспондентка ВВС Шингаї Ньока, в перший день карантину вулиці столиці країни спорожніли, дотримання карантину забезпечують силовики.

Водночас сотні лікарів та медсестер в Зімбабве відмовляються працювати, поки їм не нададуть захисний одяг. Вони наводять чиновникам статистику смертності серед їхніх колег в Італії.

Офіційно в країні коронавірус мають семеро людей, один з хворих — відомий 30-річний тележурналіст — помер.

Уряд 12-мільйонної Руанди — країни з найвищою щільністю населення на континенті - запровадив двотижневий карантин 22 березня. Тут на коронавірус захворіли 75 людей.

Вільно пересуватися вулицями можуть медики, працівники супермаркетів та журналісти. Роботу громадського транспорту припинили.

Кореспондент ВВС Жан Клод Мвамбутса повідомляє, що 23 березня поліцейські застрелили двох молодиків у столиці Руанди Кігалі, які, за офіційною інформацією, порушили режим карантину і напали на силовиків.

Один з найбільш уражених коронавірусом регіонів — Західна Африка.

Найбільша кількість захворювань тут припадає на 5 країн:

  • Буркіна-Фасо — 261 людей, які захворіли, з них 14 померли
  • Кот-д'Івуар — 179, одна смерть
  • Сенегал — 175 людей, які захворіли
  • Гана — 161, п’ять смертей
  • Нігерії - 139, двоє померлих

У Північній Африці серед країн регіону станом на 31 березня найгірша ситуація склалася у Єгипті.

  • Єгипет — 710 захворіли, 46 померли
  • Алжир — 716 захворіли, 44 померли
  • Марокко — 617 захворіли, 36 померли
  • Туніс — 394 захворіли, 10 померли

Як відповідь на поширення коронавірусу в Єгипті з 19 березня запровадили комендантську годину з 19:00 до 7:00 — кафе, бари, ресторани не можуть працювати у цей час. Тим часом єгипетські знаменитості поширили в соцмережах відео, в якому закликають єгиптян не вірити чуткам про те, що коти чи собаки розповсюджують коронавірус. Через ці чутки у країні почали викидати на вулицю домашніх тварин. ВООЗ нагадує, що немає жодних доказів, що коти чи собаки можуть бути носіями коронавірусу Covid-19.

Нагадаємо, станом на ранок 1 квітня у світі зафіксовано 858 892 випадки коронавірусу, 178 100 пацієнтів одужали, летальних випадків - 42 158.

В Україні підтверджено 647 випадків COVID-19, з них 17 летальних, 10 осіб одужали.

Зазначимо, що Всесвітня організація охорони здоров'я прогнозує, що Європа наближається до піку пандемії Covid-19.